1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ÜRDÜN

  4. Ürdün’de Koalisyon Sancısı
Ürdün’de Koalisyon Sancısı

Ürdün’de Koalisyon Sancısı

Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı ABD öncülüğünde koalisyon çabası Ürdün’de gerilime yol açtı.

17 Eylül 2014 Çarşamba 19:06A+A-

HAKSÖZ-HABER

Ürdün’ün koalisyona katılacağına yönelik açıklamalara karşı itirazlar da büyüyor. 6 Eylül’de Başbakan Abdullah Ensur Ürdün Krallığının hiçbir uluslararası ittifakta yer almayacağını söylemişti. Buna karşın 11 Eylül’de Cidde’de yapılan toplantıya katılan Dışişleri Bakanı Nasır Cuda ülkesinin IŞİD’i kendi ulusal güvenliğine yönelik doğrudan ve yakın bir tehdit olarak gördüğünü belirtmişti.

Bu toplantıdan bir gün önce gerçekleşen Kral Abdullah ile ABD Dış işleri Bakanı Kerry görüşmesi neticesinde Abdullah, Ürdün’ün terörizme karşı çabaları güçlü bir şekilde destekleyeceğini ifade etmişti. ABD’li yetkililer Ürdün’ün katkısının özellikle Sünni militanlar hakkında istihbarat açısından çok önemli olduğunu söylüyorlar.

Bununla birlikte koalisyona katılıma tartışması Ürdün’de ayrılıklara yol açmış durumda, İhvan’ın siyasi kanadı İslami Çalışma Cephesi 10 Eylül’de Kerry’nin ziyaretini protesto etti ve Ürdün topraklarının teröre karşı savaş adı altında yabancı askerlerce kullanılmasına şiddetle karşı olduğunu ilan etti.  

Koalisyona karşı çıkanlar sadece İslamcılar değil. Halk Meclisi’nin 21 üyesi hükümete yönelik imzaladıkları ortak bir bildiriyle Ürdün’ün IŞİD’e yönelik bir cepheye dahil olmaması gerektiğini dile getirdiler.

Koalisyonu destekleyenler de var. Cemal en-Nimri adlı milletvekili Irak ve Suriye’den sonra Ürdün’ün de hedef olacağını, IŞİD’in kendileri için de önlenmesi gereken bir tehdit olduğunu söylüyor.  

Siyasi yorumcu Fahd el-Hitan ise başta Filistin sorunu olmak üzere tarihsel sorunları çözmeyi göze alamayan hiçbir çabanın başarılı olamayacağını ve daha kötü sonuçlar doğuracağını söylüyor.

Kral Abdullah Ürdünlüleri aşırı grupların Ürdün için bir tehlike oluşturmadığı yolunda ikna etmeye çalışsa da son günlerde Selefi eğilimli unsurlara karşı tutuklama kampanyasının hızlandığı görülmekte.  

Monitor Çev. Hasan Soylu

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum