1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ÜRDÜN

  4. 'Ürdün IŞİD'le Pilot Karşılığında Takas Yapabilir'
'Ürdün IŞİD'le Pilot Karşılığında Takas Yapabilir'

'Ürdün IŞİD'le Pilot Karşılığında Takas Yapabilir'

Ürdün Hükümeti, IŞİD’in eline rehin düşen pilotunu kurtarmak için üst düzey yetkililerden oluşturduğu kriz masası aracılığıyla gizli müzakereler yürütüyor.

26 Aralık 2014 Cuma 06:00A+A-

Devletin siyasi ve güvenlik kararlarının alındığı kurumlarına yakın üst düzey yetkililerinin Al Jazeera’ya verdiği bilgilere göre, Amman yönetimi IŞİD’in elinde rehin olarak tutulan pilot Muaz Kasasbe’yi kurtarmak için örgütle gizli ve dolaylı müzakerelere başladı.

Yetkililer, Kasasbe’nin serbest bırakılması için bölgesel ve uluslararası taraflarla kurulan yoğun temasla birlikte, IŞİD’e yakın aşiret ve şahsiyetlere arabuluculuk arayışında olduklarını ifade etti.

Al Jazeera’ya ismini açıklamak istemeyen üst düzey yetkili, “Bu konuda Türk yetkililerle yakın temas kurduk. Katar yetkilileriyle de buna benzer bir irtibat kurmayı düşünüyoruz” dedi.

Yetkili, “arabuluculuk yapması için Irak’ta bazı büyük aşiretlerle irtibat kurmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

İsminin açıklanmaması şartıyla Al Jazeera’ya konuşan Ürdünlü Bakan, "Evet kulislerin arkasında ciddi dolaylı müzakereleri yürütüyoruz. Herhangi bir anlaşma seçeneğine hazırız. Fazla detayları açıklayamıyoruz” dedi.

IŞİD ile takas anlaşmasının ihtimaline değinen Bakan, "Elimizde terör suçuyla tutuklanan IŞİD için son derece önemli isimler var. Onların üzerinde müzakere yürütmekle ilgili ciddi düşüncelerimiz var" ifadelerini kullandı.

Bakan, "Bunu yaparken terör ile alakalı tavrımızdan, IŞİD ile mücadele koalisyonunda aldığımız pozisyondan vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Maan şehrinde Selefi Cihadi hareketinin lideri Muhammed Şelebi ise, IŞİD’in Kasasbe’yi serbest bırakması karşılığında Ürdün Hükümeti’inin tutukladığı önemli şahsiyetlerinin serbest bırakılmasını isteyeceğini söyledi.

Şelebi, yaptığı yazılı açıklamada, “IŞİD’den öğrendiğimiz kadarıyla örgütün Ebu Musab Zarkavi’nin daha önce bombalı saldırı düzenlemek üzere gönderdiği Sacide Rişavi’nin yanı sıra örgüt üyesi Ziyad Kerbuli’nin serbest bırakılmasını isteyecek” dedi.

Al Jazeera’ya konuşan Şelebi, kendisinden arabuluculuk istenmesi hakkında, “detay vermek için henüz erken” yorumunu yaptı.

Ürdün Hükümeti’nin eski sözcü bakanı Samih Maita, Al Jazeera’ya verdiği özel mülakatta da, “Ürdün’ün IŞİD ile yaptığı müzakerelerde anlaşmaya varmak, ülke için seçeneklerin arasında en güçlü ihtimal” dedi.

IŞİD'e karşı koalisyonun düzenlediği hava saldırıları kapsamında yaptığı görev esnasında Ürdün Hava Kuvvetlerine ait F-16 savaş uçağı, Çarşamba günü Suriye'nin Rakka kentinde düştü.

Kaynak: Al Jazeera

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT