1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Umran Dergisi “Post-Kemalizm’den Neo-Kemalizm’e” Kapağı İle Çıktı
Umran Dergisi “Post-Kemalizm’den Neo-Kemalizm’e” Kapağı İle Çıktı

Umran Dergisi “Post-Kemalizm’den Neo-Kemalizm’e” Kapağı İle Çıktı

​​​​​​​Umran Dergisi Aralık 2017 Sayısı “Post-Kemalizm’den Neo-Kemalizm’e” Kapağı ile Çıktı!

06 Aralık 2017 Çarşamba 18:45A+A-

Umran,  280. sayısında, ‘Post-Kemalizm’den Neo-Kemalizm’e’ kapağıyla çıkan Umran,  iç ve dış gündemi yorumlayan yazılarıyla dopdolu. Burhanettin Can’ın Irak’ın kuzeyindeki referandum sürecini Amerikan sistemi üzerinden ele alan yazısını, Tahsin Yamak-Emre Saygın’ın Amerika’nın gölgesindeki Suudi Arabistan’ın teo-politik ekonomisini irdeleyen yazısı ve JasminMujanovic’in Bosna’daki gelişmeleri Rusya’nın Balkan hamlesi bağlamında analiz eden metni takip ediyor.  Son derece zengin olan Ortadoğu’dan kısmında ise Azzam Temimi,  Mazin Hammad,  Fehd El-Haytan gibi isimlerin perspektifinden faklı, ilginç makaleler yer alıyor.

Umran’ın dosya konusu 10 Kasım’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapmış olduğu açıklamalardan hareketle, mutat ve abartılı anmaların ötesine geçerek, dayatılan pop-Kemalizm’inden farklı bir kabullenişi içeren bir temayülün mü var olduğu sorgulanıyor. Mustafa Aydın, Kemalim meselesini 19. yüzyılda, fizyokratlarca ortaya çıkarılmış, derin bir düşünceye dayanmayan, seçkinci proje olan Kameralizm çerçevesinde ele alırken,  Celalettin Vatandaş, Kemalizm’i doğru anlamanın ve özelliklerini her türlü yanlılıktan uzak bir şekilde tespit edebilmenin yönteminin, Kemalizm’i inşa eden yazılı metinleri, dikkate almaktan geçtiğin dikkat çekiyor. D. Mehmet Doğan Kemalistlerin Türkiye’nin bugün takip ettiği iç ve bilhassa dış siyaseti kavramakta zorlanacağının açık olduğunu belirterek, Türkiye’nin İslâm dünyasına açılması, batı âlemi ile ilişkilerini eşit seviyede yürütme yönünde tavır takınması mağlubiyet ideolojisi ile yetişmiş zihinlerin kabullenebileceği uygulamalar olduğunun altını çiziyor.

Milli Eğitim Bakanı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin ile  yapılan söyleşi de Tekin, “Değişim ve yeni bir yapılanma başlı başına bir süreçtir” diyerek yeni eğitim politikaları ve sınav sistemleri hakkında samimi bilgilendirmelerde bulunuyor.  Umran bu sayısında, Hüseyin Etil’in“Yılmaz Güneyde Yerlilik Problemi” başlıklı yazısında Yılmaz Güney sinemasını kavramların lümpenleştiği, fikirlerin curcunası içinde kaybolduğu bir tarihsel uğrakta yeniden ele alarak, Türkiye’nin kültürel ve siyasal kavşak konumunu daha da belirgin kılıyor. Ömer Faruk K. ise, Devlet Ana romanının yayımlanışının 50. yılında Kemal Tahir’i Oğuz Atay’ın nasıl baktığını irdeliyor ve “yerli ve gerçek Oğuz Atay”ın fark edilmesi gerektiğini ileri sürüyor. 

Metin Önal Mengüşoğlu’nın,  yazı hayatının 50. yılında D. Mehmet Doğan’ı Türkiye’deki fikri ve siyasi dönüşümler zaviyesinden ele alan kritik yazısı, onun kültür hayatımıza katkılarını hatıralar ışığında anlatması bakımından önemli.

umran280.jpg

www.umrandergisi.com [email protected]

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

1 Yorum