1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. “Uluslararası Camia”nın Yeni Libya İmtihanı
“Uluslararası Camia”nın Yeni Libya İmtihanı

“Uluslararası Camia”nın Yeni Libya İmtihanı

Lokman Doğmuş, Libya'daki son gelişmeleri okuyucularımız için değerlendirdi.

27 Ağustos 2014 Çarşamba 00:29A+A-

Lokman Doğmuş / Haksöz Haber

17 Şubat 2011’de Libya’nın karşı karşıya kaldığı katliam tehlikesi esnasında bir çok ülke, halkın yanında yer aldı ve nihayet diktatörlük devrilene kadar da bu destek devam etti.

Ancak bütün ülkelerin verdikleri desteğin sadece insani ve vicdani görev icabı olmadığı belliydi. Bazı ülkeler için, diktatörlere karşı halka destek vermenin belli amaçların gerçekleşmesi şartına bağlı olduğu Mısır’da darbecilere destek verdiklerinde net olarak anlaşıldı. Libya’da da bu kadar net olmasına rağmen darbecilerin başarısızlıkları bu çevreleri endişelendirdiğinden net tavır almalarını engelliyor. Dolayısıyla burada da yeni bir imtihan süreci başlıyor.

Bilindiği gibi Libya’da 14 Şubat 2014 tarihinde bir darbe girişimi oldu. Bu darbe girişimi ve ona destek veren ülkelerin Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri olduğu ortaya çıktı. Destekleri sadece medya ile kalmadı, geçtiğimiz hafta Trablus’ta bu ülkelerin uçakları islami gruplara ait bazı mevkileri bombaladı. Bu ülkelerin neden darbeye destek verdiklerini anlamak zor değil. Anlaşılması gereken bir gerçek daha var. O da devrimci silahlı grupların bu ülkelerin askeri ve mali yardımlarıyla girişilen darbe teşebbüsünü bu çevrelerin kursağında bıraktıklarıdır. Trablus havaalanı ve Trablus’ta kullandıkları bir çok kışla kurtarıldı. Bingazi’de Benine Havaalanı dışında darbecilerin kontrolündeki bütün bölgeler geri alındı. Çalıntı araç ve silahların, darbe yandaşı suçluların bulunduğu bölgelere doğru operasyonlar devam etmektedir.

Sahada bunlar olurken siyasi alanda aynı başarıların kazanıldığını söylemek kolay değil. Zira Libya’da liberal, laik ve eski düzen yandaşlarının son günlerdeki taktikleri siyasi alandaki istikrar umutlarını alt üst etmiş durumda.

Bu taktiklerin başında 25 Haziran’da yapılan seçim sonuçlarının açıklanmasından hemen sonra ortaya çıktı. Milli Genel Kongre’nin süresinin bitmesi ve yeni seçilen Temsilciler Meclisi’nin görevi devralması beklenirken, Trablus’ta mı Bingazi’de mi toplanacağı heyecanla tartışılırken, Temsilciler Meclisi’ne seçilen, Kaddafi yandaşı olduğunu ve İslami cemaatleri yok etmek için dış müdahaleye bile razı olduğunu daha önce açıklamış olan bir milletvekili, darbe yanlısı televizyonlar aracılığıyla bütün üyeleri Tobruk’ta ilk toplantıya çağırdı. Bu çağrının hiçbir hukuki dayanağı yoktu. Milli Genel Kongre’den görev devralınmamıştı, meclis üyeleri henüz yemin etmemişti. Çağrıya cevap veren 200 üyeden yaklaşık 150 kişi Tobruk’ta bir araya geldi. Toplantı Tobruk’ta darbeci grupların gölgesi altında yapılmıştı. İddialara göre Sisi’nin desteğini alan ve halen Mısır’da mukim Kaddafi’nin amcazadesi Kazaf el Dem bütün masrafları yüklenmişti.

Yazının Devamı >>>