1. HABERLER

  2. HABER

  3. Ukrayna'da "Savunucu", Suriye'de "Terörist"
Ukrayna'da "Savunucu", Suriye'de "Terörist"

Ukrayna'da "Savunucu", Suriye'de "Terörist"

Rusya'nın, kriz bölgeleriyle ilgili son dönem dış politikasındaki "çifte standartlar" dikkat çekiyor.

03 Aralık 2015 Perşembe 19:51A+A-

Rusya'nın, kriz bölgeleriyle ilgili son dönem dış politikasındaki "çifte standartlar" dikkat çekiyor. 

Moskova yönetimi, tek taraflı olarak Ukrayna'dan ayrılan Kırım'ı ilhak ettikten sonra, Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçılar için her defasında "canlarını koruyorlar" değerlendirmesi yapıyor.

Donbas bölgesini Kiev yönetiminden koparmak için silahlı mücadeleye giren ayrılıkçıları destekleyen Rusya, Suriye krizinde, yüz binlerce sivilin ölmesine neden olan Esed rejimine karşı çıkanları havadan bombalıyor, muhaliflere binlerce kilometreden füze atıyor.

Ukrayna'nın doğusundaki Rus yanlısı ayrılıkçıların silahlı eylemlerini "sivilleri korumak" olarak değerlendiren Moskova yönetimi, Suriye'de Esed rejiminin baskısından kurtulmak için mücadeleye giren muhalifleri terörist olarak görüyor.

Ukrayna'da "savunucu", Suriye'de "terörist"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov,  29 Ağustos 2014'te yaptığı konuşmasında, Ukrayna ordusunun ülkenin doğusundaki sivillere saldırılar düzenlediğini öne sürerek, Rusya yanlısı ayrılıkçıların "Kendi evleri, yakınları, kadınları ve çocuklarını korumak için savaşmasının doğru olduğunu" savunmuştu.

Rus yanlısı ayrılıkçıların, ordu güçlerini mevzilerinden geri iterek, askeri açıdan doğru yaptığını ifade eden Lavrov, "Eğer kendi evin, yakınların, kadınların ve çocukların için savaşıyorsan, sen haklısın ve sen kazanacaksın" demişti.

Ukrayna krizinde böyle bir tutum sergileyen Rusya'nın dış politika oyuncusu Lavrov, Suriye'de evini, kadınlarını ve çocuklarını hem Esed ordusundan hem de IŞİD'ten koruyan muhaliflerin bombalanmasını haklı buluyor.

"Rusya tek taraflı yaptırımlara karşı"

Kremlin yönetimi, Kırım'ın ilhakı ve Ukrayna tutumu nedeniyle ABD ve AB'nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımların, uluslararası normlara  aykırı olduğunu savunmuştu. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Lavrov, çeşitli açıklamalarında, "tek taraflı yaptırımların" Dünya Ticaret Örgütü ve BM tüzüğüne aykırı olduğunu savunmuş ve buna karşı olduklarının altını çizmişti.

AA

HABERE YORUM KAT