1. HABERLER

  2. HABER

  3. Ukrayna'da Füze Saldırısı: 27 Ölü
Ukrayna'da Füze Saldırısı: 27 Ölü

Ukrayna'da Füze Saldırısı: 27 Ölü

Ukrayna hükümetinin kontrolündeki stratejik liman Mariupol'da Rusya yanlısı ayrılıkçıların düzenlediği roket saldırılarında en az 27 kişi öldü. Ayrılıkçılar barış görüşmelerine yanaşmıyor.

24 Ocak 2015 Cumartesi 20:44A+A-

Ukrayna'nın güneyindeki Mariupol Belediyesi'nden gelen açıklamada Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından düzenlenen roket saldırılarında en az 27 kişinin öldüğü belirtildi. Belediye sözcüsü Oleg Kalinin, "Bombardımanda 27 kişi öldürüldü, 90'dan fazlası da yaralandı" dedi.

Açıklamaya göre, 500 bin nüfuslu Meriupol kentine düzenlenen son saldırıda birçok bina da yandı, araçlar kullanılamaz hale geldi.

Rus haber ajansı RIA'ya göre, Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçılar tarafından ilan edilen "Donetsk Halk Cumhuriyeti"nin başkanı Aleksandr Zaharçenko saldırıyı üstlendi. RIA'ya göre, Zaharçenko, "Bugün Mariupol'a bir saldırı düzenlendi. Tüm kayıplarımız için bu en iyi eser olacaktır" şeklinde konuştu.

Ateşkes yok

Zaharçenko, dün Donetsk'te düzenlediği basın toplantısında, ayrılıkçıların planlı olarak ilerlemeye devam edeceklerini, Ukrayna ile ateşkes konusunu görüşmeyeceklerini belirtti.

Aleksandr Zaharçenko, "Biz, saldırıya geçtik ve bu sırada Ukrayna yine görüşme masasına dönmemizi istiyor. Biz ise şimdi istediğimizi alırız ve sonra görüşmelerimizi yaparız. Şu anda görüşme masasına oturmanın bir anlamı yok. Biz, bir kez bu hatayı yaptık" dedi.

"Biz saldırıyoruz, durum çok gergin ve her saatte değişiyor" diyen Zaharçenko, savaşçıların moralinin Ukrayna askerlerinkinden tamamen farklı olduğunu da belirtti.

'Ukraynalıların acıları için bizzat Putin sorumludur'

Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu Sekreteri Aleksandr Turçinov, Meriupol kentine düzenlenen saldırıyla ilgili Rusya yanlısı ayrılıkçıları suçladı ve "Rusyalı terörist çeteler, Ukrayna askerleri karşısında uğradığı başarısızlığın ardından Mariupol'a kanlı ve çirkin saldırılarını düzenledi" dedi.

Turçinov, "Rusya askerleri ve onların kontrolündeki ayrılıkçılar tarafından bugün insanlığa karşı işlenen bu kanlı cinayet, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rusya Milli Güvenlik Kurulu toplantısında koyduğu vazifelerin doğrudan uygulanmasıdır. Bu ölüm, kan ve Ukraynalıların acıları için bizzat Putin sorumludur" ifadesini kullandı.

Bu arada, Başbakan Arseniy Yatsenyuk'un saldırının ardından emniyet, istihbarat ve askeri birimlerin üst düzey yöneticilerinin bulunduğu acil güvenlik toplantısı yaptığı bildirildi.

50 ayrılıkçı öldürüldü

Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından, doğudaki Opitnoe ve Vodyanoe kasabalarındaki çatışmalarda hükümet güçlerinin 50'den fazla ayrılıkçıyı etkisiz hale getirdiği belirtildi. Çatışmalarda beş ayrılıkçının rehin alındığı kaydedilen açıklamada, hükümet güçlerinin ayrılıkçılara ait dört tankı imha ettiği, iki zırhlı aracı da ele geçirdiği ifade edildi.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT