1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. UCM Savcısından İsrail'e Dava Sinyali
UCM Savcısından İsrail'e Dava Sinyali

UCM Savcısından İsrail'e Dava Sinyali

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcısı Fatou Bensouda, savaş suçu işlediklerinin sabit olması durumunda İsrailli emekli ve muvazzaf subaylar hakkında soruşturma açılabileceğini söyledi.

02 Mayıs 2015 Cumartesi 00:48A+A-

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcısı Fatou Bensouda, savaş suçu işlediklerinin sabit olması durumunda İsrailli emekli ve muvazzaf subaylar hakkında soruşturma açılabileceğini söyledi.

Fatou Bensouda, sorgulamanın sadece üst düzey askeri yetkililerle sınırlı olmayacağını daha alt rütbelerdeki askerlere kadar uzanabileceğini ifade etti.

Bensouda ayrıca, İsrailli ve Filistinli yetkililere UCM ile işbirliği yapmaları ve mahkemenin çalışmalarının önüne engeller koymamaları çağrısı yaptı.

UCM Savcısı, Gazze’de 2014 yılının yaz aylarında İsrail’in gerçekleştirdiği saldırılarla ilgili İsrail ya da Filistinliler tarafında işlenmiş olası savaş suçları ile ilgili bir soruşturma açmaya karar vermesi durumunda, konuyu tarafsız bir şekilde inceleyeceğini de sözlerine ekledi.

Filistinliler de sorgulanabilir

İsrail gazetesi Haaretz’e konuşan Fatou Bensouda, soruşturma sonucunda bazı Filistinli yetkili ve aktivistlerin de mahkemeye gönderilme ihtimalinin olduğuna dikkat çekti.

Filistin-İsrail çatışmasının karmaşıklığının farkında olduğunu belirten Bensouda, görevini daha önceki davalarında olduğu gibi UCM’nin kuruluşunu belirleyen Roma Anlaşması’na uygun yapacağını ve tam bir tarafsızlık içerisinde çalışacağını vurguladı.

Bensouda, bir savcı olarak vereceği kararlarda siyasi yaklaşımları göz önünde bulundurmayacağını da söyledi.

Filistin, 1 Nisan’da Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin temelini oluşturan Roma Statüsü’ne resmen ‘tam üye’ olmuştu. Filistin böylece İsrail vatandaşlarını 'savaş suçları' iddiasıyla mahkemeye verebilme hakkını elde etmişti.

Savaş suçları yargılanıyor

Roma Statüsü ile kurulan UCM, taraf ülkelerin topraklarında işlenen soykırım, insanlığa karşı suç, savaş ve saldırı suçlarını işleyen bireyleri yargılıyor.

Filistin, UCM'ye yaptığı başvuruda, 13 Haziran 2014 itibarıyla Filistin topraklarında mahkemenin otoritesini kabul ettiğini duyurmuş ve İsrail'in son Gazze saldırısını da UCM'nin incelemesini istediğini ifade etmişti.

UCM'den yapılan açıklamada ise bir ülkenin Roma Statüsü'ne katılma kararı alması ile mahkemenin hangi suçları nasıl yargılayacağına karar vermesinin farklı konular olduğu kaydedilmişti.

ABD ve İsrail ise Filistin'in UCM'ye katılma kararına tepki göstermişti.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT