1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. “Türkmenler Kendilerini Koruma Hakkına Sahipler”
“Türkmenler Kendilerini Koruma Hakkına Sahipler”

“Türkmenler Kendilerini Koruma Hakkına Sahipler”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında, Türkiye sınırlarını ihlal eden uçağın düşürülmesiyle ilgili soruları da yanıtladı.

25 Kasım 2015 Çarşamba 09:33A+A-

Toner'e “Suriye'deki Türkmenler, paraşütle atlayan iki pilotu öldürdüklerini söyledi. Türkmenler, Türkiye'nin yardımıyla Esed rejimine karşı savaşıyor. Onlar, oradaki muhalefetin bir parçası. Bu muhalifleri Suriye'deki Ilımlı muhaliflerin bir parçası olarak görüyor musunuz?” şeklindebir soru yöneltildi.

“Türkmenler Kendilerini Koruma Hakkına Sahipler”

Toner bu soruya karşılık, “Birkaç nokta var, bu konuda birbiriyle çelişen görüşler gördük. Pilotlardan birinin ölmemiş olabileceğini gördük. Eğer Türkmenler gerçekten Rusya tarafından saldırıya uğramışsa, kendilerini korumak için her hakka sahipler. Ama bugün olan biten hakkında kesin bir bilgimiz yok.” dedi.

“Rusya, Ilımlı Muhalefeti Hedef Alıyor”

Toner, “Gerilimin düşürülmesi gerekiyor. Ancak ABD Başkanı Barack Obama'nın da söylediği gibi, Rusya'nın devam eden sorunlarımızı tanıması gerekiyor. Türkiye sınırının çok yakınında operasyonlar yapıyorlar ve Suriyeli ılımlı muhaliflerin peşinden gidip onları hedef alıyorlar. Bu durumlar, bu tür sonuçların doğmasına sebep olabilir.” ifadesini kullandı. 

Amerikalı yetkililerin, Türkiye ve Rusya ile temas hâlinde olduğunu belirten Toner, “Temasların hangi seviyede olduğunu söyleyemem, ne olduğunu tam olarak anlamaya çalışıyoruz. Çok açık bir vurgumuz var. O da gerilimin düşürülmesi ve ileride bu tür olayların meydana gelmesinin önlenmesi.” diye konuştu.

“Türkiye Hava Sahasını Koruma Hakkına Sahip”

Toner, Obama'nın sözlerine atıf yaparak, Türkiye'nin kendi hava sahasını savunma hakkı bulunduğunu vurguladı.

Toner, “Eğer çok net bir sınır ihlali söz konusu ise Rusya'nın bunu gelecekte tekrar yapmaması gerekiyor. Rusya, bunun sonucunun nereye gittiğinin farkında olmalı.” dedi.

AA

HABERE YORUM KAT