1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Türkmen Dağı'nda 2 Bin Mücahid Direniyor
Türkmen Dağı'nda 2 Bin Mücahid Direniyor

Türkmen Dağı'nda 2 Bin Mücahid Direniyor

Türkmen Dağı’nı Rusya ve İran’ın desteğiyle kuşatan Esed güçlerine Afganistan’dan gelen Şii örgütler de yardım ediyor. Suriyeli mücahidler ise 2 bin kişilik tümenle rejim güçlerine direniyor.

24 Kasım 2015 Salı 16:08A+A-

Suriye rejim güçlerinin İran, Irak, Afganistan ve Lübnanlı Şiiler ile Rus jetlerinin ortaklığıyla Suriye'nin Türkmen bölgesine yönelik saldırıları sürüyor. Çatışmalar, sabahın erken saatlerinden itibaren bölgede stratejik öneme sahip güneydeki Gimam Köyü ve Burcu'l Kasab ile kuzeydeki Kızıldağ noktalarında yoğun şekilde başladı. Savaş uçakları da Gimam Köyü ve çevresini vurdu.

AĞIR BOMBARDIMAN

Rejim güçlerinin saldırılarında Türkmen köyü Kalaba ile Ağca Bayır Mezarlığı da top atışlarının hedefi oldu. Bayır Bucak bölgesini yerel Türkmen grupların dahil olduğu direniş tümeni savunuyor. Suriye direnişinin önemli grubu Ahraru Şam da savunmaya destek veriyor. Ahraru Şam'ın, Türkmen Dağı'na grad füzeleri ve rampası gönderdiği öğrenildi. Şu an Türkmen bölgesinde yaklaşık 2 bin kişilik direniş gücünün olduğu tahmin ediliyor.

a722d70dturkmen.jpg

Şİİ GRUPLAR SALDIRIYOR

Direnişçilerin karşılarında ise İran'ın koordine ettiği ve İran Devrim Muhafızları'na bağlı çalışan Harasi Cumhuri isimli yapının Irak, İran ve Afganistan'dan getirdiği Şiiler bulunuyor. Şii gruplardan Asaib el Hak, Liva Zülfikar, Fatıma Tugayları da mücahidlere karşı savaşıyor. Lübnan Hizbullahı ve Terörist Mihraç Ural'ın yönettiği Mukaveme-i Suri de yüzlerce militanıyla Bayır Bucak saldırısında görev alıyor.

Son kozlarını oynuyorlar

Suriye Demokratik Türkmen Hareketi Başkanı Abdulkerim Ağa, Türkmenlerin yok edilmeye çalışıldığını belirterek, “Türkiye, ayrım yapmadan insanlığa kucak açtığı için şimdi de 'Türkmenleri vurursak Türkiye'yi cezalandırırız' diye düşünüyorlar” dedi. Ağa, "Türkiye olmasa insanlık ölmüştü. Bu durum birilerini rahatsız etti. Türkiye'nin büyümesinden korkuyorlar. Son kozlarını oynuyorlar” diye konuştu. Ağa, “Türkiye güçlü olmasın, büyürse gücümüz yetmez” korkusuyla bölgede insanlık dışı hareketlere başvurulduğunu kaydetti.

Hastane de hedef oldu

Rejim güçleri önceki gece Türkmen bölgelerine saldırılarını yoğunlaştırdı. Türkmen Dağı'ndaki Murtlu, Kepir ve Dağdağan köyleri saldırıların hedefi olurken, mücahidlerin bu bölgelerden çekildiği öğrenildi. Saldırılarda hedef alınan bir diğer nokta Sahra Hastanesi oldu.

Türkmenler pusuda

Rusya'nın Esed güçlerini havadan ve denizden bombardımanla desteklediği katliam saldırısında Esed güçleri Türkmen bölgelerinde büyük bir direnişle karşılaştı. Topraklarını terk etmeyen direnişçilerin mücadelesi sürüyor. Başbakan Davutoğlu'nun talimatları doğrultusunda sınırda teyakkuz hali de arttırıldı. Sınır hattı, havadan insansız hava araçları ve F-16'ların devriyesinde göz hapsinde tutuluyor.

Başımıza çöktüler

Esed güçlerinin saldırısı nedeniyle Türkmenler, Yamadı kampına sığındı. Türkmenlerden Muhammed Ahmet ''Yağmur gibi bombardıman var. Rus'u, İran'ı hepsi başımıza çöktü” dedi.

5a0d854fcadir17.jpg

Esed rejiminin Bayırbucak Türkmen bölgesinde Rusya'nın da desteğiyle sürdürdüğü kara harekatı nedeniyle yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalan Türkmenler ve Araplar, Suriye'nin Lazkiye kentine bağlı Yamadı köyü ve çevresindeki zeytin ağaçları altına yerleşti. Yamadi kampında barınan binlerce kişi, elektrik ve suyun olmadığı kampta yeni bir hayat kurmaya çalışıyor.

BOMBA SESLERİ YANKILANIYOR

Hemen her dakika bomba seslerinin yankılandığı bölgede Türkmenlerin kimi birkaç gün önce kurduğu çadırlarda kalıyor, kimi ise Türkiye Kızılayı tarafından yeni verilen çadırları kurmaya çalışıyor. Bölgede kendi imkanlarıyla çadır kuranların yanı sıra AFAD ve Kızılay tarafından iki gün önce verilen 575 çadır da yeni gelen aileler tarafından kuruluyor.

DURUM ÇOK KÖTÜ

Bölgeye 5 kişilik ailesiyle gelen Tarık Şaki, ''Türkmendağı'nda durum çok kötü. Rus savaş uçakları bölgeyi vuruyor. Ağır bombardıman altında kaldık, çocuklarım için kaçmaktan başka çaremiz kalmamıştı'' dedi. Kızılay'ın verdiği çadırlardan alan Muhammed Ahmet ise yaşadıkları yere adeta yağmur gibi bomba yağdığını söyledi. Köylerinde kimsenin kalmadığını dile getiren Ahmet, ''Türkmen bölgesinde kimse kalmadı, herkes kaçtı. Yağmur gibi bombardıman var. Rus'u, İran'ı hepsi başımıza çöktü” diye konuştu.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT