1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Türkiye'nin Kara Operasyonu Yapması İçin Baskı Var"
"Türkiye'nin Kara Operasyonu Yapması İçin Baskı Var"

"Türkiye'nin Kara Operasyonu Yapması İçin Baskı Var"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Kobani olayı sürekli medyada ve bir baskı oluşturuyor. O yüzden bizden bir kara operasyonu yapılması istendi. Kamuoyu oluşturuldu Türkiye aleyhine" dedi.

21 Ekim 2014 Salı 17:32A+A-

NTV canlı yayınında Deniz Kilislioğlu'nun sorularını cevaplayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bu konuda görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

Çavuşoğlu'nun dün öğle saatlerinde “Peşmergenin Kobani’ye geçmesi için yardımcı oluyoruz” açıklamasında bulunması üzerine kamuoyunda PKK yandaşlarının IŞİD'e karşı savaşmak için Türkiye üzerinden Kobani'ye geçmeye başladığı yönünde bir izlenim oluşmuştu. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin partisi KDP’nin dış ilişkilerden sorumlu yetkilisi Hemin Hawrami'nin dün gece yaptığı açıklama da kafaları karıştırmıştı.

Hawrami, geç saatlerde attığı tweet’te, ”Başkan Barzani peşmerge birliklerine 48 saat içinde Türkiye üzerinden Kobani’ye konuşlanma emri verdi. Kürdistan için büyük başarı” ifadesini kullanmıştı.

İşte Çavuşoğlu’na NTV’de katıldığı programda sorulan sorular ve yanıtları:

BU KARARLA TÜRKİYE’NİN TERÖRİST OLARAK SAYDIĞI PYD’YE PEŞMERGE ARACILIĞI İLE YARDIM EDİLMİŞ OLMAYACAK MI?


Burada sadece PYD yoktur. Burada PYD ile birlikte bir cephe oluşturulmuştur. 8 tane grup var. Ortak bir karargah kurdular. Biz Kobani’nin düşmesini istemediğimiz için bu adımları attık.

GÜZERGAH BELİRLENDİ Mİ?


Arkadaşlarımız görüşüyorlar, havadan mı olacak karadan mı olacak. Görüşülüyor.

KAÇ KİŞİ GEÇECEK, SİLAHLI MI GEÇECEKLER?


Peşmerge-PYD arasındaki görüşmelerde bu netleşecek. PYD daha fazla istiyor. Netleşmeyen konularda kamuoyuna yanlış bilgi veremeyiz.

“ASKERİN BU KONUDA BİLGİSİ YOK” TARTIŞMASI


Sadece bu konuda değil her konuda artık kurumlar arasında iletişimsizlik yok. İlgili hangi birim varsa tüm konular hep birlikte tartışılır. Yeni Türkiye’de artık bu uyum var. İstişare ve karar mekanizmasında artık herkes var.

Dört yıldır anlatmaya çalıştıklarımızı müttefiklerimiz yeni yeni anlamaya başladılar. PYD ve PKK’ya silah verilmesinin desteklenmesine karşıyız. ABD’nin tutumu da farklı değil. Biz burada Kuzey Irak yönetiminin bölgeye insani yardım yapmasını destekledik. Buradaki her türlü yardım çok sınırlı tutuluyor. ABD de bunu açıklamalarında belirtti.

İKİNCİ BİR SEVKİYAT OLMAYACAĞININ GARANTİSİ VAR MI?


Bizim dışımızdaki konularda garanti veremeyiz. Biz tabii ki ABD’ye bunu anlatıyoruz. Biz Türkiye olarak verdiğimiz sözlerde duruyoruz. Yapamayacağız sözleri de vermiyoruz.

SALİH MÜSLİM’İN TÜRKİYE ZİYARETİ VE AÇIKLAMALARI

Devletimizin güvenlik birimleri gerekli görüşmeleri yapar. Ama bizim kimseye verdiğimiz bir söz yoktur. Onların bir koridor açılması talebi olabilir ama bizim verdiğimiz bir söz yoktur.  Herkes görüşmelerle ilgili dürüst olsun.

ABD’NİN YARDIM KARARINI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?


Kobani olayı sürekli medyada ve bir baskı oluşturuyor. O yüzden bizden bir kara operasyonu yapılması istendi. Kamuoyu oluşturuldu Türkiye aleyhine.

Dört senedir bunlar olurken neden bu kadar reaksiyon gösterilmedi diyoruz biz. Her şeyi medyanın mı yönetmesi gerekiyor. Ve görüyoruz ki siyasi iradeler de bu baskılara duyarsız kalmıyor.  Ama ÖSO ile ABD ile görüşlerimiz aynıdır. Ama bu uygulamalara ne kadar yansıdı bu tartışılabilir. Hem IŞİD hem de Esad rejimi ile mücadele edecek kapasiteye ulaşması için ÖSO’nun eğitilmesi ve donatılması konusunda çalışmalarımızı yapacağız.
Şu anda görüşmeler devam ediyor mutabakat var kaç kişinin eğitileceği ortaya çıkar.

HABERE YORUM KAT