1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Türkiye'nin Bu Yasak Listesinde İşi Ne?
Türkiye'nin Bu Yasak Listesinde İşi Ne?

Türkiye'nin Bu Yasak Listesinde İşi Ne?

Independent Gazetesi'nin yaptığı haberde dünya üzerinde peçe ve çarşafın tamamen ya da kısmen yasaklı olduğu ülkeler arasında Türkiye'de yer alıyor.

11 Ağustos 2016 Perşembe 23:34A+A-

HAKSÖZ-HABER

İngiliz Independent Gazetesi'nin bugün yaptığı bir haberde dünya üzerinde peçenin/çarşafın tamamiyle ya da kısmen yasaklı olduğu ülkeler yer aldı. Habere göre Fransa, Belçika, Letonya, Çad ve Kongo peçeyi tamamiyle yasaklarken İspanya, Hollanda, İtalya, Bulgaristan, Kamerun, Nijer ve Türkiye kısmi yasaklar uyguluyor.

Dünya üzerinde on küsür ülkenin yaptığı insan onurunu zedeleyen bu yasağı yürürlükte tutan ülkeler arasında Türkiye ve Nijer gibi halkı Müslüman olan ülkelerin yer alıyor oluşu ise akla soru işaretleri getirdi. Türkiye'de uzun yıllar Müslümanların yaşadığı sorunların birçoğunun çözüme kavuştuğuna şahitlik ettik. Fakat Müslüman bir coğrafyanın bu tip bir yasakla anılmasının bizim için bir utanç vesilesi olduğunu vurgulamak gerekiyor.

Haberde Almanya'nın önümüzdeki günlerde terörle mücadele önlemleri arasında çarşafın da yasaklanacağını duyurduğu belirtilirken çarşaf ya da peçe giyen kadınların 9200 euro ceza ile karşılaşabilecekleri not edildi. Buna benzer bir yasağın Avrupa ve Afrika'da bazı ülkelerde yer aldığı belirtilirken Fransa'da yasağın 2011 yılından beri uygulandığını ve 150 Euro para cezası yaptırımı olduğu belirtildi. Ayrıca Belçika'nın bu konuda 1500 Euro'ya varan para cezası ve yedi güne kadar hapis yatırımı uyguladığı kaydedilen haberde İtalya'nın Novara ve İspanya'nın Katalonya bölgelerinde kısmi yasaklar uygulandığı ifade edildi.

Haberde Letonya'da halka açık alanlarda, Bulgaristan'da ise parklar, hükümet dailreleri, kültürek yapılar ve okullarda bu yasağın uygulandığı belirtilirken Hollanda'nın da benzer bir yasağo okul, hastane ve toplu taşımada uygulandığı kaydedildi.

Afrika'da yer alan Çad ve Kongo'da halka açık yerlerde yapılan intihar saldırıları sebebiyle peçenin tamamiyle yasaklandığı belirtilirken Kamerun'unda aynı yasağı beş ilde uyguladığı söylendi.

Nijer'de de Diffa bölgesinde çeşitli nedenlerle uygulanan yasağın Türkiye'de askeriye, emniyet ve hukuk alanında uygulandığının altı çizildi.

İlgili haberle birlikte yayınlanan harita:

pece_carsaf_yasak_harita.jpg

HABERE YORUM KAT

1 Yorum