1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Türkiye’den Yardımı Haydar el-İbadi’nin Kendisi İstemişti!
Türkiye’den Yardımı Haydar el-İbadi’nin Kendisi İstemişti!

Türkiye’den Yardımı Haydar el-İbadi’nin Kendisi İstemişti!

Haydar el-İbadi, Musul’da IŞİD’e karşı mücadele eğitimi veren Türkiye askerleriyle ilgili talebini 25 Aralık 2014’teki Ankara ziyaretinde dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’na sunmuştu.

11 Ekim 2016 Salı 15:48A+A-

AA’da yer alan habere göre, geçen perşembe günü Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısında, Türkiye askerlerinin Musul yakınındaki Başika’da eğitim amaçlı bulunmasına ilişkin yaptığı açıklamalarda “Türkiyelilerin Irak’taki varlığının gerekçesi yoktur ve bu tehlikeli bir durumdur. Irak hükûmetinin de bu yönde herhangi bir talebi olmamıştır. Irak'ın egemenliği kırmızı çizgidir. Hiçbir ülkenin müdahalesine izin vermeyiz. Hiçbir komşu ülkeyle ihtilafa düşmek istemiyoruz.” ifadelerini kullanan Haydar el-İbadi, 25 Aralık 2014’te Ankara’da dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’na söz konusu talebi iletmişti.

“Türkiye’den Yardımların Yapılmasını Bekliyoruz”

Davutoğlu ile yaptığı ortak basın toplantısında Davutoğlu’na bu talebi ilettiğini kamuoyuna duyuran el-İbadi, şu ifadelere yer vermişti:

“IŞİD ile mücadelede ciddi hazırlıklara ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle uluslararası destek istedik. Uçak, silah ve eğitim konusunda istediğimiz uluslararası desteği alıyoruz. Bu yüzden bu alanda bir işbirliğinin olması gerekiyor. Komşumuz Türkiye’den ve hazır olduğunu ifade eden Sayın Başbakan’dan da güvenlik, istihbarat ve askerî alanlarda eğitim, teçhizat ve silah düzeyinde bu tür yardımların yapılmasını bekliyoruz. Bunlar konuşuldu ve bu çerçevede sunulan listeler var. Türkiyeli kardeşlerimizin Irak’a silah yardımı konusunda bir hazırlığı bulunuyor. Biliyorsunuz, burada bir savaş veriyoruz ve bu savaş, özellikle silah ve cephanelik konusunda gücümüzü ve çabamızı tüketiyor. Bunun için destek gerekli.”

IKYB: Türkiye Askerleri Haydar el-İbadi’nin Bilgisi Dâhilinde

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) hükûmeti ise Türkiye askerlerinin Haydar el-İbadi yönetimi ve ona bağlı Savunma Bakanlığı’nın bilgisi ve rızası dâhilinde konuşlandığını bildirmişti.

Başika bölgesinde bulunan eğitim kampında, yerel unsurlara kentin IŞİD’den alınması için eğitim veriliyor.

Şu âna kadar 3 binden fazla Musullu gönüllü IŞİD’e karşı eğitilirken örgütün kampı hedef alan saldırılarına verilen karşılıklarda 700’den fazla militan öldürüldü.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum