1. HABERLER

  2. HABER

  3. Türkiye ve Dünya Gazze İçin Ayaktaydı (FOTO GALERİ)
Türkiye ve Dünya Gazze İçin Ayaktaydı (FOTO GALERİ)

Türkiye ve Dünya Gazze İçin Ayaktaydı (FOTO GALERİ)

Siyonist İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları Türkiye ve dünyanın çeşitli şehirlerinde protestolarla kınandı.

01 Ağustos 2014 Cuma 23:13A+A-

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ >>>

Siyonist İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları Türkiye ve dünyanın çeşitli şehirlerinde protestolarla kınandı.

Londra 

İsrail'in Gazze saldırıları, İngiltere'nin başkenti Londra'da binlerce kişi tarafından protesto edildi.

İsrail'in Londra Büyükelçiliği önünde toplanan protestocular, yaklaşık 2 saat boyunca İsrail'in Gazze saldırılarına ve İsrail'den yana tavır alan Batılı ülkelerin politikalarına tepki gösterdi.

Türk vatandaşları ve siyonizm karşıtı Yahudilerin de destek verdiği gösteride, protestocular "Yazıklar olsun Netanyahu", "Filistin'e özgürlük", "Gazze'deki işgale son verin", "Gazze'deki katliama son verin" gibi sloganlar attı.

İngiltere'nin İsrail'den yana tavır almasına karşın İsrail'e yönelik protestolar, başkent Londra'da yoğun bir şekilde devam ediyor. İsrail'in Londra Büyükelçiliği, İngiltere Başbakanlığı ve parlamento önünde toplanan onbinlerce kişi, Gazze'ye yönelik saldırıların durdurulması için çağrıda bulunuyor.

ingiltere-20140801-01.jpg

ingiltere-20140801-02.jpg

Stockholm

İsrail'in Gazze'ye saldırıları, İsveç'in başkenti Stockholm'de aralarında Yahudilerin de bulunduğu binlerce kişi tarafından protesto edildi.

Stockholm Filistin Derneği, Kudüs Komitesi, İsrail-Filistin Barışı için Yahudiler ile siyasi partilerce düzenlenen mitinge katılan binlerce kişi İsveç Parlamentosu önünde toplandı. 

Çeşitli partilerden siyasetçilerle sanatçı, gazeteci ve yazarların destek verdiği gösteriye katılanlar Filistin bayrakları ve çeşitli pankartlar taşıdı. Göstericiler, Gazze'deki katliama tepki göstermediği için İsveç hükümeti ve Dışişleri Bakanı Carl Bildt aleyhine sloganlar attı.

İsrail-Filistin Barışı İçin Yahudiler Platformu'nun başkanı Dror Feiler, mitingde yaptığı konuşmada, 40 yıl önce İsrail'in işgalci siyasetini benimsemedikleri için annesiyle birlikte İsrail'i terk ederek İsveç'e yerleştiklerini belirtti. Feiler, annesinin o zamandan beri İsrail'in adını bile ağzına almadığını söyledi.

Filistinlilerin 66 yıl önce toprakları işgal edilerek evlerinden ayrılmak zorunda kaldıklarını, binlercesinin hapislere atıldığını ya da öldürüldüğünü ifade eden Feiler, "Bu işgal devam ediyor, İsrail şimdi de katliam yapıyor. İsrail'in, BM'nin tüm kararlarına uymasını, Gazze'ye yönelik saldırıların derhal durdurulmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Amman

Ürdün'ün çeşitli kentlerinde İsrail'in Gazze saldırıları protesto edildi.

Başkent Amman, Kerek, Tafile, Akabe, Cereş ve Aclun gibi birçok kentte düzenlenen gösterilerde, Arap ülkelerinin Filistin konusundaki tutumları eleştirildi.

Gazze'de savaş suçu işleyen İsrailli yetkililerin yargılanmasının talep edildiği eylemlerde, Arap liderlere hitaben Saddam Hüseyin'in 1991'deki Körfez Savaşı sırasında yaptığı gibi "Tel Aviv'i vurun" sloganları atıldı.

Gösterilerde ayrıca İsrail'in Amman Büyükelçisi'nin ülkeden sınır dışı edilmesi ve Ürdün'ün İsrail Büyükelçisi'nin geri çekilmesi yönünde çağrılar yapıldı.

urdun-20140801-01.jpg

urdun-20140801-02.jpg

urdun-20140801-03.jpg

Esir alınan İsrailli asker için sevinç gösterisi

Başkent Amman'daki El-Huseyni Camisi'nin önünden hareket eden binlerce kişi de İsrailli bir askerin esir alınması haberini sevinçle karşıladı. Bazı vatandaşların kaçırılma haberinden dolayı duyduğu sevinci tatlı dağıtarak gösterdiği gözlendi.

Ramallah

Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde "Gazze'yle dayanışma" gösterileri düzenlendi.

Filistinliler, Batı Şeria'nın El-Halil, Nablus, Tul Kerem, Ramallah'ta dayanışma gösterilerinde toplanan binlerce kişi, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını lanetledi. Ellerinde Filistin ve Hamas bayrakları taşıyan göstericiler, Gazze'ye yönelik saldırıların aleyhinde ve direniş gruplarını destekleyen sloganlar attı.

El-Halil kentinde gerçekleştirilen eylemde göstericiler, Şuheda Caddesi'nde karşılaştığı İsrail askerleriyle çatıştı.

İsrail'in Ufer Cezaevi önünde toplanan bir grup Filistinli de İsrail polisiyle gerginlik yaşadı. Filistinli protestoculara müdahale eden İsrail polisinin, göz yaşartıc ve gerçek mermi kullandığı belirtildi.

Kahire

Mısır'da İsrail'in Gazze saldırılarını protesto için düzenlenen gösterilere müdahale edildi.

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak Hareketi’nin çağrısıyla “Direniş Ümmetin Ümidi” adı altında başkent Kahire başta olmak üzere birçok kentte İsrail saldırıları protesto edildi.

Mısır polisi, Kahire'nin bazı bölgeleri ile Beni Suveyf, Feyyum, Kalyubiye ve Dimyat'taki eylemlere göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etti. 

"Filistin halkını koruyamaması" nedeniyle Arap rejimlere eleştirilerin yöneltildiği eylemlerde, Filistin bayrakları ile darbeyle görevinden uzaklaştırılan cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin fotoğrafları taşındı.

Ülkedeki ekonomik durum ve pahalılığın da protesto edildiği gösterilerde, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi aleyhinde sloganlar atılarak Rabiatul Adeviye katliamının yıl dönümü 14 Ağustos'ta halk ayaklanması çağrısı yapıldı.

Mısır’da bir yıl geçkin süredir devam eden askeri darbe karşıtı gösteriler ülkenin hemen hemen tüm kent ve kasabalarında haftanın her günü özellikle de cuma günleri düzenlenmeye devam ediyor. Gösterileri bazen silahla dağıtmaya çalışan İçişleri Bakanlığı’na bağlı polis güçleriyle protestocular arasında çatışmalar yaşanıyor. 

Priştine

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, Kosova'nın başkenti Priştine'de protesto edildi.

''Bashkohu'' İslami Hareketi (LISBA) tarafından ''Kosova, Filistin'i destekliyor'' sloganıyla düzenlenen gösterilere katılan vatandaşlar, Filistin halkının özgürlük hakkına saygı duyulmasını istedi.

LISBA Genel Sekreteri Fuad Ramiqi, AA'ya yaptığı açıklamada, bugünkü protesto ile tüm Arnavutlar'ın başta Gazze olmak üzere tüm Filistinlilere destek, İsrail'in 60 yıldır süren saldırı ve etnik temizliğine karşı olduklarını göstermek istediklerini söyledi.

Protesto ile aynı zamanda Kosova'nın da Filistin'e benzer bir geçmişe sahip olduğunu hatırlatmak istediklerini anlatan Ramiqi, tüm dünyaya Kosova'nın da Filistin halkı ile dayanışma içinde olduklarını göstermek istediklerini ifade etti.

Protestoya katılan Qendrim Curri isimli vatandaş da İsrail'in Gazze'yi işgaline ve orada masum çocukların öldürülmesine son vermesini istedi.

''Gazze'yi destekliyorum, çünkü benzerleri daha önce Kosova'da da yaşandı'' diyen Curri, ''İsrail'i destekleyen herkes benim gözümde bir Slobodan Miloşeviç, bir Voyislav Şeşely'dir'' şeklinde konuştu.

İstanbul

İstanbul Ümmet Gençliği Platformu öncülüğünde bir araya gelen grup, Fatih Camisi'nde cuma namazı sonrası Filistin, Mısır, Suriye ve Doğu Türkistan'da yaşananları protesto amacıyla Beyazıt Meydanı'na yürüdü.

Platform önderliğinde bir araya gelen çeşitli gençlik gruplarından oluşan kalabalık, öğle saatlerinde Fatih Camisi önünde toplandı. Grup, Fatih Camisi'nde cuma namazını kıldıktan sonra Beyazıt Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

"Müslümanlar kardeştir" ve "Mazlumu öldüren zalimin kurşunu değil, ümmetin suskunluğudur" yazılı pankartlar açarak, Filistin, Doğu Türkistan, Mısır ve Suriye bayrakları ile Rabia işaretinin bulunduğu flamalar taşıyan gruptakiler, Fevzi Paşa Caddesi'nin Vezneciler yönünü trafiğe kapatarak yürüdü.

istanbul-20140801-01.jpg

istanbul-20140801-02.jpg

istanbul-20140801-03.jpg

istanbul-20140801-04.jpg

Gaziantep

Gaziantep'te, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Ulu Camisi önünde, cuma namazı öncesi toplanan çeşitli dernek ve vakıflara üye grup, Filistin'de hayatını kaybedenler için dua etti. 

Namaz sonrası yeniden toplanan grup İsrail aleyhine slogan attı. 

Yüzlerce kişinin katılımıyla gıyabi cenaze namazı kılan kalabalık, olaysız dağıldı.

Kayseri

Kayseri'de, İsrail'in Gazze'ye yaptığı saldırılarda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Hunat camiinde cuma namazı sonrası toplanan grup, "Kahrolsun İsrail" ve "Hamasa selam direnişe devam" sloganları attı.

Grup adına açıklama yapan, Mazlumder Kayseri Şube Başkanı Ahmet Taş, İsrail'in Gazze'de kan dökmeye devam ettiğini söyledi.

Batılı devletlerin Gazze'de yaşanan katliama sessiz kaldığını belirten Taş, şöyle devam etti:

"Şu an Gazze'de ekmek, su, elektrik, ilaç yok. Yardıma gelen hiçbir erdemli devlette yok. Batının ve doğunun idarecileri, bu vahşeti izlemeye devam ediyor. Türkiye ve İran devletinin idarecileri ile dünyanın dört bir yanında zulme seyirci kalmayan erdemi insanlar, Gazze halkının yanında yer alarak zalimlere insanlık dersi veriyor. Biz geçmişte olduğu gibi Gazze halkının yanında olmaya devam edeceğiz. Gazze'de devam eden katliamın acil olarak durdurulmasını ve Gazze halkının kabul edeceği bir barış ortamının sağlanması içi Birleşmiş Milletleri, İslam İşbirliği Teşkilatını ve Orta Doğu'nun güçle devletlerini insiyatif almaya çağırıyoruz."

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ >>>

HABERE YORUM KAT