1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ÖZBEKİSTAN

  4. Türkiye, Özbek Muhalif Muhammed Salih'i İade mi Edecek?
Türkiye, Özbek Muhalif Muhammed Salih'i İade mi Edecek?

Türkiye, Özbek Muhalif Muhammed Salih'i İade mi Edecek?

Özbek muhalif Muhammed Salih'in Türkiye'den tekrar sınırdışı edilmesi gündemde.

28 Kasım 2016 Pazartesi 16:20A+A-

Özbekistan hükümet yetkililerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan Semerkand ziyareti sırasında Özbek muhalif siyasetçi Muhammed Salih’i Türkiye'den sınır dışı etmesini talep ettikleri belirtildi.

BBC Özbek servisinin haberine göre, Özbekistan Başbakanı ve Cumhurbaşkanı Vekili Shavkat Mirziyayev geçen hafta Taşkent’te seçim öncesi katıldığı toplantıda Muhammed Salih’in Türkiye'den sınır dışı edilmesinin “iki ülke arasındaki işbirliğinin pratik ispatı olacağını” söyledi.

Türk tarafının bu konuda Özbek hükümetine herhangi bir söz verip vermediği ise bilinmiyor.

Özbekistan'ın bağımsızlığının ilanının ardından İslam Kerimov rejiminin muhalifleri arasında olan Muhammed Salih 1993 yılında Türkiye’ye gelmişti. Muhammed Salih 1999 yılında Taşkent’te yaşanan bombalı saldırıları organize ettiği gerekçesiyle 15 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Hakkındaki iddiaların ardından Norveç’e giden Muhammed Salih 2006 yılında tekrar Türkiye’de yaşamaya başlamıştı.

Eski Devlet Başkanı İslam Kerimov’un 2 Eylül'deki ani ölümünden sonra Muhammed Salih, 5 Kasım tarihinde İstanbul’da lideri olduğu Özbekistan Halk Hareketi (ÖHH)'nde kurultay düzenlemek istemiş, ancak ülkedeki OHAL uygulamasından dolayı yapılamamıştı.

ÖHH resmi internet sayfasında, 'Şimdi kötü adam olalım' adlı bir makale yayınlayan Muhammed Salih, Kerimov’dan sonra Özbekistan’da geçici Devlet Başkanlığını üstlenen Shavkat Mirziyayev’i anayasayı ihlal etmekle suçlamış ve onun hükümetine karşı radikal yollarla mücadele edilebileceğini savunmuştu.

Bu yazı Salih ile aynı fikirde olmayan ve yeni Özbek yönetimi ile diyalog ve uzlaşma yollarını arayan diğer muhalif gruplar tarafından ciddi şekilde eleştirilmişti.

BBC Özbek servisine konuşan Salih eğer Ankara hükümeti isterse Türkiye’yi terk etmeye hazır olduğunu söyledi.

 

HABERE YORUM KAT