1. YAZARLAR

  2. Mazin Hammad

  3. Türkiye-İran dostluğu İsrail'de huzur kaçırdı
Mazin Hammad

Mazin Hammad

Yazarın Tüm Yazıları >

Türkiye-İran dostluğu İsrail'de huzur kaçırdı

17 Aralık 2009 Perşembe 02:04A+A-

Erdoğan'ın İran'la yakınlığını stratejik bir adım olarak değerlendiren İsrail, Türkiye'yi bu dostluğun kendisi için uzun vadede zararlı olacağına ikna etme peşinde

İsrailli yetkililer, Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın ülkelerine yönelik eleştirilerini AKP hükümetinin stratejik bir adımı olarak görmeye başlıyor. Jerusalem Post, söz konusu yetkililerin bu düşüncelerini Erdoğan’ın son açıklamalarının ardından ifade ettiklerini aktarıyor. Erdoğan, eğer İsrail komşu ülkelerde karşı casusluk yapmak için Türk hava sahasını kullanmaya kalkışırsa Türkiye’nin buna  deprem gibi bir yanıt vereceğini belirtmişti. Türkiye başbakanı İsrail’i, iki ülke arasındaki ilişkileri üçüncü bir tarafa saldırmak için koz olarak kullanmaması yönünde uyarma noktasına kadar varmıştı.

İsrail ve Türkiye’nin askeri kurumları arasında imzalanan işbirliği anlaşmaları İsrailli pilotların Türk hava sahasında eğitilmesine olanak sağlıyor. İsrail’in bu tür casusluk eylemlerine başvurabileceği yönündeki baskın düşüncenin temeli olarak bu gerçek kullanılmış olabilir. Ayrıca Erdoğan geçmişte böyle bir casusluğun yaşanmadığını, ancak gelecekte yaşanırsa İsrail açısından sonuçlarının vahim olacağını düşünüyor.

İsrail Dışişleri Sözcüsü Yossi Levy İsrail’deki hâkim izlenimi, Erdoğan’ın Ortadoğu’daki aşırı kanatla Türkiye’yi yaklaştırma girişimini sürdürerek İbrani devletine saldırdığı şeklinde özetliyor. İsrail basını bu bağlamda, bir yetkilinin Erdoğan’ın kendi seçmen tabanı da dahil herkesi hoşnut etmeye ve aynı zamanda Türkiye’nin bölgesel çekişmeleri çözmeye çalışan ılımlı bir Batılı ülke konumunu korumaya çalıştığına dair sözlerini aktardı.

‘Türkiye için de tehdit’

İsrailliler Türkiye’nin İsrail’in bir numaralı düşmanı olarak görülen İran’ın kucağına atılmasının dehşeti içinde. Erdoğan İran ziyaretinde Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ı dost olarak nitelemiş ve İran’ın nükleer programının aslında barışçıl amaçlar taşıdığında ısrar etmişti. İsrailliler Ankara’yı Tahran’a karşı kışkırtmak için Türkiye’nin de tıpkı İsrail gibi İran’ın nükleer bir devlete dönüşmesinden endişe duyması gerektiğini belirtiyorlar ve böyle bir gelişmenin uzun vadede Türkiye’nin hem bölgesel hem de uluslararası konumu için tehdit oluşturacağını ekliyorlar. (Katar gazetesi Vatan, 14 Aralık 2009)

RADİKAL

YAZIYA YORUM KAT