1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TUNUS

  4. Tunus'ta Koalisyon Hükümetinde Anlaşma
Tunus'ta Koalisyon Hükümetinde Anlaşma

Tunus'ta Koalisyon Hükümetinde Anlaşma

Bin Ali'nin devrilmesi sonrası siyasi geçiş sürecinde tıkanan Tunus'ta yeni koalisyon hükümeti konusunda anlaşma tamam. Nahda Partisi, laik Nida Tunus Partisi liderliğindeki koalisyona katılma kararı aldı.

02 Şubat 2015 Pazartesi 01:40A+A-

2011’de Zeynel Abidin Bin Ali’nin devrilmesinin ardından siyasi istikrara hasret kalan ülkede yeni kabine çalışmalarının da tıkanması söz konusuyken, koalisyon hükümeti konusunda anlaşma haberi geldi. Ekim ayındaki seçimlerde ikinci olan Nahda Partisi, sandığın galibi Nida Tunus liderliğinde kurulacak koalisyon hükümetine katılma kararı aldı. Nahda lideri Raşid Gannuşi, “Nahda hükümete katılacak. Gelecek iyi görünüyor” dedi. Gannuşi başka ayrıntı vermezken, Afak Tunus Partisi’nin lideri Yasin İbrahim ise koalisyon hükümetine Nida Tunus, Afak Tunus, Nahda ve Özgür Vatanseverler Birliği’nin katılacağını duyurdu. 

Ennahda'ya iki bakanlık

Hükümeti kurmakla görevlendirilen Nida Tunus lideri Habib Sid’in yeni kabineyi pazartesi açıklaması bekleniyor. Reuters’a konuşan iki Nahda yetkilisi, yeni hükümette partiye iki devlet bakanlığının verileceğini söyledi.

Ekim ayındaki genel seçimlerden birinci parti olarak çıktı. Nida Tunus 217 sandalyeli mecliste 86 vekil, müttefiki liberal Özgür Vatanseverler Birliği ise 16 vekil kazandı. Nahda 69 milletvekiliyle en çok vekil çıkaran ikinci parti olurken, Halk Cephesi de 15 sandalye kazandı.

Cumhurbaşkanı Baci Sibsi tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Sid, 23 Ocak’ta yeni bir hükümet kurduğunu açıklamış, ancak arasında Nahda'nın da bulunduğu bazı partilerin kabineye güven oyu vermeyeceğini açıklaması üzerine yeniden görüşmeler başlamıştı.

Kabinenin ilk halinde seçimde ikinci olan Nahda hareketinden herhangi bir isim yoktu. Nahda "Tunus halkının taleplerini karşılamadığı, halkın tüm kesimlerinin temsil edilmediği, büyük zorluklarla mücadele edebilecek ve zor kararlar alabilecek güçte olmadığı" gerekçesiyle yeni kabineye karşı çıkmıştı.

Yeni kabinenin 2 Şubat Pazartesi açıklanması, Çarşamba günü de mecliste güven oylaması yapılması bekleniyor.

Kaynak: Al Jazeera

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT