1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TUNUS

  4. Tunus’ta İşsizliğe Tepki Eylemlerinde Kan Aktı
Tunus’ta İşsizliğe Tepki Eylemlerinde Kan Aktı

Tunus’ta İşsizliğe Tepki Eylemlerinde Kan Aktı

Tunus'ta, Cezayir'e sınır Kasrin vilayetinde cumartesi günü başlayan gösteriler ülke genelinde hükümet karşıtı protestolara dönüştü.

21 Ocak 2016 Perşembe 14:40A+A-

Tunus’ta işsizliğe tepki protestoları ülke çapına yayılıyor. Güvenlik güçleriyle göstericiler arasında çatışmalara sahne olan eylemler sırasından bir polis yaşamını yitirdi.

Ülkede 2010’da yüzde 12 olan ve Yasemin Devrimi’nin nedenleri arasında gösterilen işsizlik, 2015’te yüzde 15’in üzerine çıktı. İşsizlerin en az üçte birini üniversite mezunları oluşturuyor. Hükumet, şiddetli çatışmaların yaşandığı Kasserine kentindeki 6.000 gence iş için harekete geçtiğini duyurdu.

“İş, özgürlük ve onur” sloganları atan eylemciler, hükumetin işsiliğe çözüm bulmakta yetersiz kaldığını belirtiyor.

“Çalışma hakkımızı savunuyoruz. Hükumete sesimizi duyurmanın tek yolu çatışma. Başka türlü duymuyorlar. Beş yıldır soruyoruz zaten ama henüz cevap vermediler.”

“Biz 8 kişilik bir aileyiz. Peki geçimimizi kim sağlıyor? Kız kardeşim. Üniversite diploması olmasına rağmen sokak temizlikçisi olarak çalışıyor. 8 kişi için 234 Dinar (110 Dolar), buna inanabiliyor musunuz? Evimizde kiracıyız ve ev sahibi üç yıldır bizi sokağa atmaya çalışıyor. Benim için her gün doğumu yeni bir umut değil artık.”

Uzmanlar protestoların, 2011’de Arap Baharı’nın fitilini ateşleyen ve Zeynel Abidin Bin Ali’nin iktidarına son veren eylemlere benzediği görüşünde.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT