1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TUNUS

  4. Tunus'ta Büyük Şehirleri Ordu Koruyacak
Tunus'ta Büyük Şehirleri Ordu Koruyacak

Tunus'ta Büyük Şehirleri Ordu Koruyacak

Tunus Cumhurbaşkanı Sibsi, çoğu turist 20 kişinin öldürüldüğü müze saldırısından sonra büyük şehirleri Tunus ordusunun koruması kararını aldı.

19 Mart 2015 Perşembe 16:21A+A-

Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, söz konusu kararın Tunus ordusu yetkilileriyle yapılan toplantı sonrasında alındığı belirtildi.

Bu arada, saldırıyla bağlantılı olduğu öne sürülen 4 kişi tutuklandı.

Tunus'un başkentinde dün meclis binasının olduğu yerleşkenin içinde bulunan müzeye düzenlenen saldırıda 19 sivil ve bir polis hayatını kaybetti. İki saldırgan da öldürüldü.
Başbakan Habib Sid rehine operasyonunun sona ermesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, saldırganların müzeye asker üniformasıyla girdiklerini ve kimliklerinin henüz belirlenemediğini ifade etti.

Tunus Başbakanı saldırılara karşı mücadelenin uzun soluklu bir mücadele olduğunu vurgulayarak, tüm parti ve sivil toplum kuruluşlarını bu süreçte ülkedeki istikrarın korunması için hükümete destek olmaya çağırdı.

Sid siyasi geçiş döneminde önemli ilerlemeler sağladıklarını ve birçok kişinin Tunus'u yolundan çevirmek için fırsat kolladığını belirterek, halktan güvenlik güçlerinin yanında olmalarını istedi.

Habib Sid ordu ve polis güçlerinin imkânlarının geliştirilmesi gerektiğini de söyledi.

Sibsi: şiddete karşı savaş içerisindeyiz

Tunus Cumhurbaşkanı Baci Kaid Sibsi, Tunus Televizyonu’ndan yaptığı halka sesleniş konuşmasında ülkesinin şiddete karşı savaş içerisinde olduğunu söyledi.

Tunus halkının şiddete karşı bir savaşın içerisinde olduğunu bilmesi gerektiğini ifade etti.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Ali Aruni, daha önce yaptığı açıklamada meclis binası yakınındaki Bardo Milli Müzesi'ne saldırı düzenleyip biri Tunus vatandaşı, yedisi yabancı turist sekiz kişiyi öldüren iki saldırganın düzenlenen operasyonla öldürüldüğünü açıklamıştı.

Aruni operasyonda bir polisin hayatını kaybettiğini, tüm rehinelerin ise kurtarıldığını duyurdu.

Nahda'dan saldırıya tepki

Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi de müze saldırısını gerçekleştirenlere hitaben, "Terörünüz, Tunus halkının ayakları altında ezilecektir" dedi.

Gannuşi, yaptığı açıklamada, 21 kişinin ölümüne yol açan kişilere seslenerek, "Gücümüzü zayıflatamayacak ve birliğimizi bozamayacaksınız" ifadesini kullandı.

Nahda Hareketi'nden yapılan yazılı açıklamada ise "Suçlu çeteler tarafından devletin saygın mekanlarından olan bir yere düzenlenen ve masum Tunus misafirlerinin canını hedef alan saldırıyı şiddetle kınıyoruz" denildi.

Saldırının, "Tunus'un güvenlik ve istikrarının yanı sıra turizm sektörü üzerinden ülke ekonomisine darbe indirmeyi hedeflediği" savunulan açıklamada, "Terörle mücadelede kapsamlı bir stratejinin belirlenmesi ve ilgili yasa ile güvenlik güçlerini koruyan kanunların çıkarılmasının hızlandırılması için Ulusal Kongre düzenleme" çağrısı yapıldı.

Al Jazeera ve Reuters

HABERE YORUM KAT