1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TUNUS

  4. Tunus Halkı Cumhurbaşkanını Seçiyor
Tunus Halkı Cumhurbaşkanını Seçiyor

Tunus Halkı Cumhurbaşkanını Seçiyor

Tunus'ta, halk tarafından belirlenecek cumhurbaşkanını seçmek üzere oy kullanma işlemi sürüyor.

23 Kasım 2014 Pazar 17:35A+A-

Yerel saatle 08.00'de açılan seçim merkezlerinin önünde yoğun güvenlik önlemleri alındı. 27 adayın yarışacağı seçimlerde 5 milyondan fazla kişinin oy kullanması bekleniyor.  

Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Komitesinden yapılan açıklamada, güvenlik gerekçesiyle bazı seçim merkezlerinin 09.00'dan 14.00'e kadar açık olacağı belirtildi. 

Oy verme işlemlerinin söz konusu bölgeler hariç 18.00'de sona ermesi bekleniyor.

Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu'ndan Kamil Tucani, 4 bin seçim bürosunda TSİ 15.00 itibariyle katılım oranının yüzde 40 olduğunu duyurdu.

Tunus'da 26 Ekim'de düzenlenen genel seçimlere katılım yüzde 69'du. Yurt dışındaki Tunusluların yüzde 29'u oy kullanmıştı.

Merzuki oyunu kullandı

Tunus Cumhurbaşkanı ve adayı Muhammed Munsif el-Merzuki Susa kentinde oyunu kullanmak üzere seçim merkezine girdiği sırada muhalif bir grup ile destekçileri arasında tartışma yaşandı.

Karşılıklı sloganların atıldığı gergin bir ortamda yoğun güvenlik önlemleri altında oyunu kullanan Merzuki, kameralara mürekkepli parmağını gösterdi ve ardından zafer işareti yaptı.

"Halkın tercihine saygı duyuyorum"

Halk tarafından cumhurbaşkanının belirleneceği seçimlerde, Aryana kentinde, yoğun güvenlik önlemleri altında oyunu kullanan Cumhurbaşkanı adayı Nida Tunus Partisi Genel Başkanı El-Baci Kaid es-Sibsi, seçim merkezi önünde açıklamalarda bulundu.

Seçime katılımın yoğun olmasını temenni ettiğini dile getiren Sibsi, "Halka güveniyor ve kararını bekliyoruz. Ben de sıradan bir vatandaş olarak oyumu kullandım. Halkın tercihine saygı duyacağım" dedi.

Ekim ayında gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde en çok oyu alan Nida Tunus'un Genel Başkanı olan Sibsi, Tunus'un seçimlerin ardından demokratik geçişine devam edeceğini kaydetti.

"Tunus halkı kaderini belirleyecek"

Nahda Hareketi Lideri Raşid el-Gannuşi de oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, "Diktatörlük, adaletsizlik ve zulmün geri döneceğine dair" herhangi bir endişe duymadığını belirterek, "Tunus halkı, kaderini elleriyle belirleyecek. Halkımız medeni bir şekilde başkanlarını seçer, onları izler ve ne zaman isterse azleder" diye konuştu.

Ülkesinin demokratik tecrübesinden övgüyle söz eden Gannuşi, "Tunuslular, demokratik alanda gösterdikleri liderlik ve tecrübeyle, devrimden zenginliğe, kalkınmaya, daha fazla özgürlük ve demokrasiye geçişteki başarılarından dolayı ülkeleriyle gurur duymalı" ifadelerini kullandı. 

"Böyle bir günü hayatında ilk kez yaşadığı için gurur duyduğunu" dile getiren Gannuşi, şunları kaydetti:

"Bu tarihi gün, sonraki nesillere gurur günü olarak aktarılacak. Gerçek bir demokrasi, özgür ve şeffaf medyayla yürütülen bu seçim, ülke tarihinde bir ilk, ben de bugünü gördüğüm için gurur duyuyorum. Cumhurbaşkanlığı seçimiyle talep edilen, Tunus'un çağdaş bir İslam ülkesi olarak medeniyet örneği olması için demokratik işleyişin devam etmesi."

Kamuoyunda mevcut Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Merzuki ve parlamento seçiminde en çok oyu alan Nida Tunus (Tunus'un Çağrısı) Partisi Genel Başkanı El-Baci Kaid es-Sibsi'nin yarışın favori adayları olduğu ifade ediliyor.

O verme işleminin sabah başladığı Tunus'ta, cumhurbaşkanlığı için 27 adayın yarışacağı belirtilmişti. Daha sonra 5 adayın çekildiği açıklamış ancak bu kişilerin oy pusulalarında isimleri kaldırılmamıştı. Ülkede, 5 milyondan fazla seçmenin oy kullanması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT