1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TUNUS

  4. Tunus Cumhurbaşkanını Seçti
Tunus Cumhurbaşkanını Seçti

Tunus Cumhurbaşkanını Seçti

Ortadoğu'daki ilk özgür parlamento seçimini gerçekleştiren Tunus'un cumhurbaşkanı eski insan hakları eylemcisi ve muhalif isimlerden Munsef Marzuki (66) oldu.

14 Aralık 2011 Çarşamba 06:40A+A-

217 sandalyeli mecliste, 153 parlamenterin oyunu alarak cumhurbaşkanı seçilen Cumhuriyet İçin Kongre Partisi Başkanı Marzuki dün yemin ederek görevine başladı. Marzuki, yemin töreninden sonra yaptığı açıklamada, halk ayaklanmasında şehit düşenlerin ve ayaklanmanın hedeflerine bağlı kalacağını belirtti. Gözleri dolan Tunus Cumhurbaşkanı, "Şehitler olmasaydı, burada olamazdım." dedi. Sağlık, eğitim ve kadın hakları konusunda güvence veren Marzuki, "Tüm Tunusluların devlet başkanı olacağım." diye konuştu.

Ülkenin ilk demokratik anayasasını hazırlayacak olan kurucu meclis tarafından seçilen Marzuki'nin görev süresi, anayasanın hazırlanıp onaylanması ile birlikte sona erecek. Ortadoğu'daki devrim ateşinin yakıldığı yer olan Tunus'ta Bin Ali, günler süren gösteriler ve çatışmalar sonrası ocak ayında koltuğunu terk ederek Suudi Arabistan'a sığınmıştı. Marzuki'nin 23 Ekim'deki parlamento seçimlerinde 89 sandalye kazanarak birinci olan Ennahda Partisi'nin iki numaralı ismi ve partinin başkanı Hamadi Cebali'yi başbakanlık için aday göstermesi bekleniyor. Yıllarca Bin Ali rejimi tarafından İngiltere'de sürgün hayatı yaşamak zorunda bırakılan Ennahda hareketinin lideri Raşit Gannuşi ise siyasi herhangi bir rol almak istemediğini belirtmişti.

21 gün içinde hükümeti kurmak zorunda olan Cebali'nin kabinede pek çok liberal isme yer vermesi bekleniyor. Seçimlerde Marzuki'nin sol tandanslı Cumhuriyet İçin Kongre Partisi 29 sandalye ile ikinci, Ennahda'yı zorlayarak ikinci gelmesi beklenen Necib Şebi başkanlığındaki merkez sol İlerici Demokratik Partisi (İDP) ise yine merkez solda yer alan Ettakatol Partisi'nin ardından ancak dördüncü olabilmişti. İDP liderliğindeki muhalifler, ilk üç parti tarafından oluşturulan koalisyon hükümetinin yürürlüğe koyduğu kararnamelerin, başbakana çok büyük yetkiler verdiğini, karşılarında yeni bir Bin Ali rejimi görmekten endişe ettiklerini öne sürüyor. Ennahda ise ısrarla insanların yaşam tarzlarına müdahale etmeyeceklerini, en önemli hedeflerinin yeni diktatörlüklerin önüne geçmek olduğunu vurguluyor.

Yeni hükümetin önündeki en büyük engel olarak daha da bozulan ekonomik durum gösteriliyor. Bin Ali'nin oluşturduğu hafif sanayi ve turizm sektörü ile Tunus, yıllarca Ortadoğu ülkelerine örnek gösterilmişti. Ancak bu sanayi modeli son yıllarda hızla büyüyen nüfus ve eğitimli gençlere cevap verememiş, Avrupa'da baş gösteren ekonomik durgunluk, ülke ekonomisini hızla krizin eşiğine getirmişti. Gençlik yıllarında Mahatma Gandi'nin 'pasif direniş' felsefesini öğrenmek için Hindistan'a giden ve Güney Afrika'daki beyaz ırkçı rejim üzerinde de çalışan Marzuki, yıllarca Bin Ali karşıtı mücadelede bulundu ve bundan dolayı da pek çok kez tutuklandı.

ZAMAN 

HABERE YORUM KAT