1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Tuğgeneral Şeyh’ten el-Hayat'a Tekzip
Tuğgeneral Şeyh’ten el-Hayata Tekzip

Tuğgeneral Şeyh’ten el-Hayat'a Tekzip

Yüksek Askeri Konsey Başkanı Mustafa eş-Şeyh, el-Hayat’ın “İslamcılarla savaş” ibareli haberini yalanladı.

04 Nisan 2012 Çarşamba 00:01A+A-

HAKSÖZ-HABER / Özel

Suriye dışında bulunan Askeri Konsey başkanı Tuğgeneral Mustafa eş-Şeyh’in, el-Hayat gazetesine yaptığı ve içinde “İslamcılarla savaşılacak” ibarelerinin yer aldığı iddia edilen açıklamasının ardından gelen tepkiler üzerine eş-Şeyh, yeni bir açıklamada bulundu. Aşağıda bu açıklama ile ilgili haberimiz yer almakla birlikte, gelişmelerle ilgili bazı konulara açıklık getirmenin de zorunluluğu ortadadır.

Bilindiği üzere, Suriye ordusundan ayrılan askerler muhalefetin genel çatısını temsil etmesi hasebiyle Özgür Suriye Ordusu çatısı altında toplanmaktaydı. Azınlıkta da kalsalar sesleri yükseltilen farklı kimliklerden unsurların da yer aldığı bu çatı altında farklı siyasi görüşlerin de varlığı bilinmeyen bir husus değildi. Başından bu yana Suriye İhvanı, bu farklılıkların direnişe zarar vermemesi noktasında azami bir çaba içerisindeydi.

Silahlı direnişin başladığı dönemden bu yana muhalefet çatısı altında olsa da Suriye direnişine dışarıdan komuta eden ve Özgür Suriye ordusuna dahil olmayan kesimlerin yaptıkları bazı açıklamaların İhvan’ın yönelimleri ve öncelikleriyle çeliştiği görülebilmekteydi. Özellikle Batı medyasına verilen demeçlerde, katliamların bir an önce durdurulması adına Hür ordu içerisindeki İslami direniş unsurlarının ve İhvan’ın politikaları ve açıklamalarıyla çelişen demeçlerin de yansıdığı olmuştu. Elbette pek çok tekzibe ya da şerhe maruz kalanlar da cabasıydı.

El-Hayat’ın çarpıtarak verdiği ve eş-Şeyh’in tekzip ettiği açıklamasında da görüldüğü üzere eş-Şeyh’in “İslamcılarla savaşılacak” anlamında sarfettiği sözlerin, İhvan’ı kapsamadığı ve kapsamayacağı çok açık olduğu halde, bu ifadeler bir takım kesimler tarafından genel anlamda muhalefetin, direniş unsurlarının ve Özgür Suriye Ordusunun genel kanaati ve duruşu imiş gibi yansıtıldı. Bununla da kalınmayıp, Özgür Suriye Ordusunun, başından bu yana Batılı güçlerin istekleri doğrultusunda örgütlenmiş bir yapı olduğuna dair karine olarak lanse edildi. Zaten bu kara propagandayı dillendirenler, aynı zamanda Suriye İhvan’ının hem siyasi muhalefet olarak, hem de Hür Ordu içerisinde gücünün abartıldığı yargısını kamuoyunda pekiştirmeye çalışan kesimlerdi.

Mustafa eş-Şeyh’in kimliği, muhalif duruşu ve İhvan’la arasındaki mesafenin varlığı bilinmekle birlikte, yaptığı açıklamanın Batılı güçleri tatmin etmeyi amaçlayan bir mesaj taşıdığı çok açıktı. Tekzibinde de yer aldığı üzere, ifadesinde Suriye muhalefetinin Suriye halkı nezdindeki en güçlü temsilcisi olan İhvan’ı kastetmediği de netlik kazanmaktaydı. Aynı zamanda eş-Şeyh’in açıklamasının ardından gelen güçlü tepkiler de direniş güçlerinin kimliğinin niteliği ve birlikteliğinin sağlamlığına ilişkin göstergelerdi. Velev ki Askeri Konsey’i temsil eden eş-Şeyh’in el-Hayat’a verdiği bu mülakat baştan sona doğru olsa ne olurdu? Bu açıklama, bütün bir Suriye direnişine kara çalmak için malzeme olmaya yeterli görülmüş olacak ki, haber üzerinden, propagandif ya da dezenformasyon olma özelliği hiç hesaba katılmadan, farklı kaynakların açıklaması beklenmeden bir anda fırtına estirildi.

Bu açıklama, tüm Özgür Suriye ordusuna kara çalmak için adeta fırsat bilindi.

Çarpıtılan ya da direnişin genelini temsil etmeyen bir açıklamadan yola çıkılarak, mal bulmuş mağribi misali eş-Şeyh’in kimliğinin direnişin genelini temsil ettiği gibi bir algı oluşturup, ardından da “İşte işbirlikçi Hür Ordu!” vaveylalarıyla tozu dumana katmanın anlamı nedir? Bir takım malum web siteleri marifetiyle, facebook ve twitter üzerinden de fırtınalar kopartılarak yaygınlaştırılan bu tutumun, vicdan körlüğünü “işbirlikçilik” edebiyatıyla pekiştirmekten ve direnişe kara çalarak zihinleri bulandırmaktan başka bir işlevi var mıdır?

***

Yüksek Askeri Konsey Başkanı Mustafa eş-Şeyh, el-Hayat’ın  “İslamcılarla Savaş” İbareli Haberini Yalanladı

Londra’dan yayın yapan El-Hayatgazetesi, Yüksek Askeri Konsey Başkanı Tuğgeneral Mustafa eş-Şeyh’in,  Esed sonrasında savaşın özellikle İhvân’a ve tüm İslamcılara karşı olacağını söylediğini iddia etti. İddiaya göre eş-Şeyh, İhvân’ı bütün muhalifleri kontrol etmeye çalışmakla, Özgür Suriye Ordusunun da Esed sonrası net bir planı olmamakla suçladığı iddia ediliyordu. (Haberin orjinal kaynağı: http://www.daralhayat.com/portalarticlendah/380079)

Bisân eş-Şeyh imzalı haberin Baas ve İran eksenli çeşitli yayın organlarında bir dezenformasyon argümanı olarak kullanılması üzerine eş-Şeyh’e ulaştık. Tuğgeneral eş-Şeyh söz konusu haberin maksatlı olarak çarpıtıldığını ve kendisine ait olmayan ibareler eklendiğini ifade ederek el-Hayat’ı yalanladı.

Tuğgeneral Mustafa eş-Şeyh’in Haksöz Haber’e yaptığı açıklama şöyle: “Hiç şüphe yok ki İhvan-ı Muslimin Suriye muhalefetinin en önemli parçalarından biridir. Biz Muhalefetin tüm kesimlerini saygıyla karşılıyor ve kabul ediyoruz. Ben, kendisini İslam’a nispet edip devrimin gerçekleşmesini uzatacak karanlık yapıları kastettim. Bunu muhabir hanıma özellikle de vurguladım. Sözlerimin tümünü yayınlayacaklarına dair kendilerinden söz de aldım. Onlar ise ben sanki İhvan dahil tüm İslamcıları hedef alıyormuşum gibi yansıttılar. Ancak el-Hayat’ın bu tutumu hem gazetecilik ahlakı hem de siyasi açıdan manidardır.”

-----------------

Haksöz-Haber olarak bu konuyla alakalı daha derin ve farklı bilgileri okuyucularımızla paylaşmaya devam edeceğiz.

***

Söz konusu haberi yapan el-Hayat muhabiri Bisan eş Şeyh hakkındaki haberimiz için tıklayınız: Kılavuzu CIA Muh(a)biri Olanlar ve Ahlaklı Habercilik

 

HABERE YORUM KAT

24 Yorum