1. HABERLER

  2. HABER

  3. TSK'dan Tutuklu Subaylara Periyodik Ziyaret
TSKdan Tutuklu Subaylara Periyodik Ziyaret

TSK'dan Tutuklu Subaylara Periyodik Ziyaret

Tutuklu subayların ziyareti TSK’da periyodik hale getirildi. Ziyaretlerden sonra rapor hazırlanıp üst makamlara sunuluyor.

21 Kasım 2011 Pazartesi 12:52A+A-

Bugün gazetesinin haberi:

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in Hasdal’daki Balyoz ve Ergenekon sanıklarına yaptığı ziyaretin ardından perde arkasında yaşanan sıra dışı gelişmeler de gün yüzüne çıktı. Hasdal’a yapılan ziyaretlerin peryodik ve adı konulmamış bir görevlendirme şeklinde yapıldığı, üstelik ziyaretler sonrası rapor hazırlanıp üst makamlara arz edildiği anlaşıldı.

Özel’in 27 Ekim 2011’de yapılan Milli Güvenlik Kurulu’ndan (MGK) 3 gün sonra yaptığı ziyareti diğer kuvvet komutanlarının ziyareti izledi. Dikkat çekici bir başka ziyaret ise Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Abdullah Recep’ten geldi.Üstelik Recep’in, 19 Ekim’deHakkâri’nin Çukurca ilçesindeki terör saldırısında 24 askerin şehit düşmesinden bir gün sonra operasyonun başında olması gerekirken Hasdal’a ziyaret gerçekleştirdiği öne sürüldü. Sözkonusu ziyaretin Korgeneral Recep’in inisiyatifiyle olmadığı ifade ediliyor.Hasdal ziyaretçisi generallerin görev dönüşü üstlerine rapor hazırlamalarının da TSK’da teamül haline geldiği belirtiliyor. Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Recep’in de böyle bir rapor hazırladığı ifade ediliyor.

DARBE SANIĞINA KURUMSAL DESTEK

Üstten asta doğru halka halka devam eden ve devletin tüm imkanları kullanılarak gerçekleştirilen ziyaretlerinmeslek dayanışmasının ötesine geçtiği kaydedilirken hemHasdal hem de Silivri’ye yapılan ziyaretlerin arkasında kurumsal desteğin olduğuna işaret ediliyor. Ziyaretlerin tüm masraflarının TSK’ya fatura edilmesinin de ziyaretlerin kurumsal bir kararla yapıldığının göstergesi olduğuna dikkat çekiliyor. Ziyaretlerin yol parasının, yenilen yemeklerin ve karşılamaların tamamen devlet imkanlarıyla sağlandığı ifade ediliyor.

İŞTE DEVLETİN ÖDEDİĞİ FATURA

Generallerin ziyaret programı şöyle işliyor:Hasdal’da tutuklu general ve subayları ziyaret için erkenden Etimesgut Havaalanı’na gidiliyor. Ziyaretçi generalleri ve subayları bekleyen uçaklara binilip İstanbulHavalimanı’na uçuluyor. İstanbul’da bu general ve subayları yine özel araçlar karşılıyor ve Hasdal’a yola çıkılıyor. Ziyaretten sonra akşam tekrar uçakla Atatürk Havalimanı’ndan Etimesgut’a uçuluyor.Uçuş ve karşılamada kullanılan bütün araçlar ve bunların giderleri TSK tarafından karşılanıyor.

Havacıların perşembe trafiği

Hava Kuvvetleri’nde de geleneğe dönüşen Hasdal ziyaretlerinin her hafta perşembe günü düzenli olarak yapıldığı, bu ziyaretlere 6-7 general ile 25-30 kadar subayın katılımının sağlandığı öne sürülüyor. Hava Kuvvetleri’nde resmileşen ziyaretlerde gidecekleri bizzat Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten’in belirlediği ve görevlendirdiği iddia ediliyor.

TALEPLER KARARGAHA İLETİLİYOR

Hava Kuvvetleri üst düzey personelinin Hasdal’daki Balyoz sanığı havacı subayları ziyaretinin sadece ziyaretle kalmadığı da belirtiliyor. Ziyaretçe subayların sürmekte olan dava ile ilgili tutuklu personelin isteklerini alarak Karargâh’ta Kurmay Başkanı Korgeneral Nezih Damcı ile Hava Kuvvetleri Komutanı Mehmet Erten’e ilettikleri aktarılıyor.

HUKUKİ DESTEK ÇALIŞMASI

Alınan talepler doğrultusunda, İstanbul Merkez Komutanlığı ve Adli Müşavirlikler’in tutuklu personele hukuki destek için çeşitli çalışmalar yürüttükleri iddia ediliyor. Bazı askerlerin “Tutuklamalardan sonra general sayımız azaldı artık Karargâh’ta işleri yürütemiyoruz” sitemine karşılık, Hava Kuvvetleri’ndeki generallerin yarısının her hafta Hasdal’a gönderilerek mesaiden bir gün uzak kalmaları ise kafaları karıştırıyor.

Fenerbahçe Lobisi yönlendiriyor

♦ Koşaner döneminde zirve yapan Fenerbahçe Orduevi Lobisi’nin etkinliğini artırdığı belirtildi. 1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman’ın, emekli paşalar ile görevdeki generallerin buluşmasını koordine ettiği iddia edildi.

♦ Generallerin yarısının haftalık mesailerinin bir gününü Hasdal ziyaretine ayırdığı anlaşıldı. Ziyarete gitmeyen askeri personele karşımahalle baskısı oluşturulduğu iddia edildi.

Ağustos ayında istifa eden Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral Işık Koşaner döneminde karargahı etkisi altına alan “Fenerbahçe Orduevi Lobisi”nin son dönemlerde etkinliğini yine artırdığı belirtiliyor. Özellikle 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman’ın Fenerbahçe Orduevi’nde yaşayan emekli paşalarla muvazzaf paşaların buluşmasını koordine ettiği iddia ediliyor. Silivri’deki davalarda ise daha önce benzeri darbe döneminde Yassıada yargılamalarında görülen uygulamaların sürdüğü kaydedildi. Muvazzaf askerlerin duruşma salonuna girip davaları takip ettiklerine işaret edildi.

Cezaevi yönetimi seferber oluyor

Tutuklu ziyaretlerinde kanunen birçok zorluk bulunmasına rağmen general ve subayların Balyoz sanıklarını ziyaretlerini kolaylıkla gerçekleştirdiklerine dikkat çekiliyor. Normal bir tutukluyu ziyaret için akrabalık bağı aranırken Hasdal tutukluları için hiçbir akrabalık bağı bulunmadığı halde cezaevi yönetiminin bütün imkanlarını seferber ettiği belirtiliyor.

MAHALLE BASKISI

Bu arada Hasdal ziyaretlerinin karargâhlarda ilginç bir mahalle baskısına da dönüştüğü ortaya çıktı. Tutukluların, karargâh ve kıtalarda görev yapan, ancak ziyarete gitmeyen TSK personeline “Onu şimdi daha iyi tanıdım” şeklinde mesaj gönderdiği ifade ediliyor. Tutuklu eşlerinin de komuta kademesini ağır söz ve davranışlarda bulundukları öğrenildi.

Tutuklu askerler için her ay 500 TL

Küçük suçlardan dolayı çok sayıda personelin ilişiği kesilirken TSK’nın hükümeti yıkmaya çalışan personeline yaptığı kurumsal yardımların bunlarla da sınırlı kalmadığı belirtiliyor. Ergenekon ve Balyoz sanıkları için TSK personelinden zorla para toplandığı medyaya yansımıştı. Söz konusu uygulamanın devam ettiği vurgulanırken, tutuklu personelin ailesine TSK Dayanışma Vakfı’dan yardım yapıldığı ifade ediliyor.

GENERALLERDEN DE ALINIYOR

Ayrıca, Genelkurmay Adli Müşavirliği’nde Hakim Albay Şakir Aytaş tarafından TSK Dayanışma Vakfı’ndan daha geniş tutuklu personelin istifade etmesi ile ilgili çalışmanın yürütüldüğü iddia ediliyor. Hava Kuvvetleri’nde ise Hasdal sanıklarına desteğin ilginç boyutlara ulaştığı belirtilirken, her ay kuvvetteki bütün generallerden ve bazı albaylardan tutuklu general ve subaylara yardım amacıyla 500 TL para toplandığı aktarılıyor.

54’ü general 170 muvazzaf

Hasdal Askeri Cezaevi ve Hadımköy’de cezaevine dönüştürülen eski 1. Zırhlı Tugay Komutanlığı Karargâh Binası’nda Ergenekon ve Balyoz davalarından 54’ü general ve amiral, toplam 170 muvazzaf subay tutuklu bulunuyor. İşte o muvazzaflardan bazıları: “Harp Akademileri Komutanı Org. Bilgin Balanlı. EDOKMuhabere Destek Eğitim Komutanı Korg. Nejat Bek. Harp Akademileri Komutan Yrd. Korg. Yurdaer Olcan. 1. Hava Kuvveti Komutanı Korg. Korcan Pulatsü. Hava Eğitim Komutanı Korg. Ziya Güler. Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu. MEBS Başkanı Koramiral Kadir Sağdıç. Harita Genel Komutan Vekili Tümg. Gürbüz Kaya. Jandarma Denetleme ve Değerlendirme Başkanvekili Tümg. Halil Helvacıoğlu. DKK Plan Prensipler Başkanı Tuğamiral Ramazan Cem Gürdeniz.

Kaynak: Bugün


 

HABERE YORUM KAT