1. HABERLER

  2. HABER

  3. Trump, CIA'in İşkence Yöntemini Vaat Etti!
Trump, CIA'in İşkence Yöntemini Vaat Etti!

Trump, CIA'in İşkence Yöntemini Vaat Etti!

ABD'de Cumhuriyetçilerin başkan aday adaylarından Donald Trump 11 Eylül'den sonra CIA'in “terör şüphelisi” kabûl ettikleri kişileri sorgulamak için kullandığı işkence yöntemi waterboarding'i geri getireceğini vaat etti!

07 Şubat 2016 Pazar 17:55A+A-

ABD'nin New Hampshire eyaletinde 9 Şubat'ta yapılacak ön seçim öncesinde Cumhuriyetçilerin başkan aday adayları ABC televizyonunun tartışma programında kozlarını paylaştı.

Programa New Jersey Valisi Chris Christie, Texas Senatörü Ted Cruz, Florida Senatörü Marco Rubio, Florida eski Valisi Jeb Bush ve milyarder iş adamı Donald Trump katıldı.

Ted Cruz da Trump'tan Geri Kalmadı

“Terör şüphelileri”ne karşı nasıl yaklaşacağı sorusuna Donald Trump “Waterboarding'i geri getirirdim, waterboarding'den çok daha kötüsünü geri getirirdim.” diye konuştu.

Söz konusu yöntemin “işkence”nin uluslararası tanımına girmediğini iddia eden Texas Senatörü Ted Cruz da, “Eğer gerekliyse, diyelim bir kente muhtemel bir terör saldırısını engellemek söz konusuysa, bu ülkeyi güvende tutmak için başkomutan olarak her tür genişletilmiş sorgu yöntemini kullanacağımdan emin olabilirsiniz.” dedi.

Adaylardan Jeb Bush ise, ABD Kongresi'nin yasaları değiştirdiğine dikkat çekerek waterboarding'i kullanmayacağını söyledi.

Obama, “Hata” Demişti

Sorgulanan kişiye suda boğulma hissi veren waterboarding, George W. Bush döneminde CIA tarafından Irak ve Afganistan'da “terör şüphelisi” kabûl edilen kişileri sorgulamak için kullanılmıştı.

ABD Başkanı Barack Obama 2009 yılında göreve geldikten sonra bu yöntemi “işkence” olarak tanımlamış ve bunun bir “hata” olduğunu açıklamıştı.

Waterboarding Nedir?

Vikipedi’ye göre waterboarding, bir çeşit işkence türü.

Sırt üstü sabitlenmiş bireyin yüzü ıslak bezle kapatılır ve böylece boğulma hissi verilir.

Waterboarding aşırı acı, kuru boğulma, akciğer hasarı ve oksijen yetersizliğinden dolayı beyin hasarı gibi etkilere neden olabilir. Bunun yanı sıra kısıtlama ile mücadele esnasında kemik kırılmalarına, daimî psikolojik hasara ve ölüme de sebep olabilir.

Sputnik News

HABERE YORUM KAT