1. HABERLER

  2. HABER

  3. EKONOMİ

  4. TL'deki Satış Rüzgârı Metalleri Vurdu
TL'deki Satış Rüzgârı Metalleri Vurdu

TL'deki Satış Rüzgârı Metalleri Vurdu

Türk Lirası'nda yaşanan dramatik değer kaybının Avrupa'da yarattığı kaygılar doları son 13 ayın en yüksek seviyesine getirdi. Güçlenen dolar başta bakır olmak üzere metaller üzerinde baskı yaratıyor.

13 Ağustos 2018 Pazartesi 17:02A+A-

ABD ile yaşanan siyasi gerilim nedeniyle TL'de yaşanan sert satışlar küresel hisse senedi ve gelişmekte olan ülkelerin paralarını vurdu. Piyasalardaki panik havasının güvenli liman arayışı nedeniyle doları güçlendirmesi emtia piyasalarını sarstı. ABD Doları son 13 ayın en yüksek seviyelerine gelince metal piyasalarında düşüşler başladı. Londra'da bakır başta olmak üzere endüstriyel metallerin fiyatında hızlı geri çekilme yaşandı.

Dünya piyasaları TL'deki sert satış rüzgarının etkisinde. TL yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 42'den fazla değer kaybı yaşadı. Türk Lirası'nda yaşanan dramatik değer kaybı sonrasında Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) BBVA, UniCredit, BNP Paribas gibi Euro Bölgesi'nin en büyük bankalarının Türkiye'deki risklerinden giderek daha fazla endişe duyduğuna ilişkin haberler bir anda Avrupa borsaları ve euroda sert satış dalgası yaşanmasına neden oldu. Avrupa bankacılık hisselerinde yüzde 4'e yakın kayıp meydana geldi. Panik havasıyla yatırımcının güvenli limanlara yönelmesi ABD Doları'nı euro karşısında güçlendirdi. Euro, teknik destek seviyesi olarak 1.15'in altına indi ve 1.1421 seviyesine kadar geriledi. ABD'nin önde gelen para birimleri karşısındaki değerini gösteren dolar endeksi 96.62 düzeyine çıktı.

Doların 13 ayın en yüksek seviyesine çıkması emtia fiyatlarında düşüşe yol açtı. Dolar üzerinden satılan sanayi metallerinin cazibesi azalırken, fiyatlarda yüzde 1'nin üzerinde düşüş kaydedildi. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Londra Metal Borsası'nda 3 ay vadeli bakırın tonu 6.158 dolara indi. Yüzde 2'ye yakın değer kaybı yaşayan alüminyum 2.065 dolara kadar düştü.

Türkiye'ye çelik vergisinin ikiye katlanması da etkili oldu

Metal fiyatlarındaki düşüşte ABD'de cuma günü gelen TÜFE rakamlarının, ABD Merkez Bankası Fed'in bu yıl iki kez daha faiz artırması için elini güçlendirmesinin dolara destek vermesi de etkili oldu. Metal piyasalarına olumsuz etki eden bir diğer faktör de ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye yönelik çelik ve alüminyum ek ithalat vergisini ikiye katlayacaklarına dair şok açıklaması oldu. ABD'nin geçen hafta içinde önce İran'a yönelik yaptırımları devreye sokması, ardından Rusya'ya yönelik yeni yaptırım açıklaması ve Türkiye'ye ek vergileri ikiye katlamasının siyasi ve ticari gerilimi artıracağı endişesi metal fiyatlarına düşüş olarak yansıdı. Ticaret savaşlarının, ekonomik görünümü bozarak metal talebini aşağı çekebileceği belirtiliyor.

Kaynak: Evrim Küçük / Dünya

HABERE YORUM KAT