1. HABERLER

  2. HABER

  3. Tıp ve Hukuk Okumak İçin "Başarı" Şartı
Tıp ve Hukuk Okumak İçin "Başarı" Şartı

Tıp ve Hukuk Okumak İçin "Başarı" Şartı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, bu yıl tıp ve hukuk programlarına ilk kez "başarı sırası sınırlamasına" göre öğrenci alınacağını bildirdi.

30 Ocak 2015 Cuma 12:02A+A-

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, bu yıl üniversiteye girişte, ilk kez tıp ve hukuk programlarına, "başarı sırası sınırlamasına" göre öğrenci alınmasının kararlaştırıldığını bildirdi.

Saraç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yükseköğretim kurumları tıp ve hukuk programları kontenjanlarına ve yerleşen öğrenci sayılarına ilişkin bir çalışma yapıldığını, bu çalışma sonunda da bu programlara yerleşen ve aynı bölümde okuyan öğrenciler arasındaki puan farkının yıllar geçtikçe açıldığının gözlemlendiğini ifade etti. Yekta Saraç, tıp programına 2010 ÖSYS'de, 20 bin 200'üncü, 2014 ÖSYS'de 101 bininci, hukuk programına 2010 yılında 177 bininci, 2014 ÖSYS'de ise 366 bininci adayın yerleştiğini kaydetti. 

"Uygulama, eğitim seviyesinin yükselmesine katkı sağlayacak"

YÖK tarafından "hukuk ve tıp fakültelerine başarı sırasına göre" bir sınırlama getirildiğini bildiren Saraç, bu uygulamayla, bu bölümlerin belli bir aralıkta yer alan öğrencilerden oluşmasının ve bu şekilde eğitim seviyesinin yükselmesine katkı sağlanmasının amaçlandığını vurguladı.

Saraç, "Ayrıca, dileyen vakıf yükseköğretim kurumlarının bu programlar için daha üst başarı sıralaması koymasına da imkan tanındı" dedi. 

Yükseköğretim kurumlarındaki tıp ve hukuk programlarına son yıllarda yerleşen öğrencilerin başarı sıraları da dikkate alınarak yapılan çalışmaya ilişkin, Saraç, "Çalışma sonucunda, 2015 ÖSYS'de, Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarına yerleştirme işlemlerinde tıp programlarına başarı sırası en düşük 40 bininci sırada olan, hukuk programlarına ise başarı sırası en düşük 150 bininci sırada olan adayların yerleştirme işlemine alınarak kontenjan dahilinde yerleştirilmesine karar verildi" açıklamasını yaptı. 

KKTC'den yatay geçişte de dikkate alınacak 

Vakıf yükseköğretim kurumlarının da senato kararıyla söz konusu başarı sıralarına ilişkin daha üstte başarı sırası belirleyebileceklerini dile getiren Saraç, şunları kaydetti:

"Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hukukuna Göre Kurulmuş Olan Üniversitelerin Karşılıklı Tanınmasına Dair Milletlerarası Anlaşma dikkate alınarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan üniversitelerdeki tıp ve hukuk programlarına 2015 yılından itibaren yerleşerek kayıt yaptıran öğrencilerin de Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapabilmesi için 'Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik' şartlarının yanı sıra birinci maddede belirlenen başarı sırası şartını da sağlamaları gerekecek." 

YÖK Başkanı Saraç, yükseköğretimde eğitim öğretimin niteliğini yükseltecek faaliyetler kapsamında, üniversiteye girişte bu yıl ilk kez tıp ve hukuk programlarında gerçekleştirilecek olan bu uygulamanın, önümüzdeki yıllarda diğer yapılandırılmış mesleklerden başlanarak yaygınlaştırılacağını sözlerine ekledi. 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum