1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Tetikçi Dahlan, Abbas’ın Yerine Göz Dikti
Tetikçi Dahlan, Abbas’ın Yerine Göz Dikti

Tetikçi Dahlan, Abbas’ın Yerine Göz Dikti

Filistin direnişini kırmak isteyen Körfez’in desteklediği eski Fetih üyesi Muhammed Dahlan tetikçisi, son bir haftada 3 kez rahatsızlanan Mahmud Abbas’ın koltuğuna göz dikti.

26 Mayıs 2018 Cumartesi 12:26A+A-

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın son bir haftada 3 kez hastaneye kaldırılması, İsrail’le normalleşmeden yana Körfez ülkelerinin mali ve siyasi olarak desteklediği eski Fetih Hareketi üyesi Muhammed Dahlan’ı harekete geçirdi. 82 yaşındaki Abbas’ın görevden çekilme ihtimali üzerine gözünü başkanlık koltuğuna diken Dahlan, Fetih içerisinde yakın müttefiki ve Filistin’in eski lideri Yaser Arafat’ın yeğeni Nasser El Kidve aracılığıyla yönetimi ele geçirmeyi planlıyor.

FETİH’TE KAOS VAR

Middle East Eye’ın (MEE) haberine göre, Abbas’ın sürekli tedaviye olan ihtiyacı Filistin’i yönetme kabiliyetini etkilemeye başladı. MEE’a konuşan Filistin Kurtuluş Örgütü’nden bir kaynak, ABD ve İsrail’in saldırılarına maruz kalan Batı Şeria yönetiminin bir süredir başkanlık koltuğuna Abbas’tan sonra oturacak kişiyi belirlemek için istişarelere başladı. Filistin’in mevcut liderinin halefinin belirlememesi nedeniyle yönetimin zor durumda kaldığını aktaran kaynak, “Fetih’in tek bir aday üzerinde anlaşması mümkün değil. Hareketin merkez komitedeki herkes kendisini iki numara olarak görüyor” dedi.

SİSİ CUNTASI DESTEKLİ ADAY

Abbas’tan görevi devralacak doğal bir lider gözükmese de başkanlık koltuğu için iki isim öne çıkıyor. İlk aday Filistin yönetimi Başbakanı Rami Hamdallah. Hamas’ın Gazze’yi uzlaşı hükümetine devri sırasında yürütülen müzakerelere öncülük eden Hamdallah’ın, Filistin İstihbaratınca desteklendiği belirtiliyor. Başkanlık koltuğu için ismi geçen diğer kişiyse eski Dışişleri Bakanı Nasser El Kidve. Mısır’ın darbeci lideri Sisi’nin arkasında durduğu Kidve, BAE’nin Filistin’in başına geçirmek istediği Dahlan’a yakın biri. ABD’nin sözde Filistin-İsrail barışını uygulamak isteyen BAE ve Mısır’ın projesine göre, Kidve başkanlığa gelerek Dahlan’ın ülkeye dönüş yolunun taşlarını döşeyecek. Hamas zayıflatılarak direniş kırılırken, BAE’nin Filistinli kuklası da ABD’nin barış projesine öncülük edecek.

HABERE YORUM KAT