1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Temmuz’un Aralık Sayısı Çıktı
Temmuz’un Aralık Sayısı Çıktı

Temmuz’un Aralık Sayısı Çıktı

Aralık 2016 tarihli 5. sayısında farklı türlerdeki edebî metinlerin yanında, vefatının 80. yılı münasebetiyle kapsamlı bir “Mehmed Âkif” dosyasına yer veriyor Temmuz.

03 Aralık 2016 Cumartesi 11:50A+A-

“İnanmış Bir Mümin, Sorumlu Bir Şair, Yılmaz Bir İttihâd-ı İslamcı” başlığıyla sunulan dosyada Selahaddin Eş Çakırgil ile Âkif ve Safahat hakkında yapılmış önemli bir söyleşi de bulunuyor.

Aylık edebiyat, sanat ve fikriyat dergisi Temmuz’un Aralık sayısı, Hasan Aycın’ın bir çizgisiyle açılıyor. Enes Talha Tüfekçi, Emre Miyasoğlu, Mustafa Halil, Mehmet Aycı, Adem Turan, Sadık Koç, Ahmet Laçin, Mehmet Gemci, Erol Yılmaz ve Zeki Altın bu sayının şairleri.

Ercan Ata’nın bir öyküsüyle yer aldığı dergiye, Hale Beyza da bir denemesiyle katkıda 1-075.jpgbulunuyor. Serkan Akın’ın George Orwell ve Aldous Huxley’in kitapları üzerinden geliştirdiği “Distopyaların Anatomisi” yazısı ile Erkam Kuşçu’nun Mecidi’nin filmi hakkındaki değerlendirmesi de bu sayıda dikkat çeken yazılardan.

Derginin 15 Temmuz Şehitleri köşesinde bu ay Sinan Özyurt’un Şehit İlhan Varank’la ilgili bir yazısı var. Hüseyin Cömert, öykücü Emine Batar’ın yeni kitabı “Islıkla Çağrılan” üzerinde duruyor.

Vefatının 80. Yılında Mehmed Âkif

120 sayfalık dergide, Mehmed Âkif ile ilgili kapsamlı bir dosyaya yer veriliyor. Necmettin Asma imzalı kapakta da öne çıkarıldığı gibi dosya, “İnanmış Bir Mü’min, Sorumlu Bir Şair ve Yılmaz Bir İttihâd-ı İslamcı Mehmed Âkif” başlığıyla takdim ediliyor. Arka kapakta merhum Âkif’ten alınan ve bugün de geçerliliğini koruyan iki mısra var.

Kapsamlı, zengin bir içeriğe sahip dosyada çok sayıda yazarın Mehmed Âkif’le ilgili farklı yazılarını okumak mümkün. Kur’an’la konuşan şairin “Umar maydın?” başlıklı şiiriyle açılan dosyada Âkif’in hayatı, karakteri, şiiri, mücadelesi, çeşitli konulardaki yaklaşımı, ahlakı ve ıstırabı, dergileri, çağrı ve çabası, edebî ve düşünsel mirası, algılanışı, etkisi, hicreti, hastalığı, vefatı, cenazesi hakkında çeşitli inceleme, yorum, aktarım ve analizler yer alıyor.  Çeşitli eserlere yansıyan Âkif portresi, oğullarının trajedisi, Sırat-ı Müstakîm ve Sebîlürreşad dergileri, şiirindeki mekân unsuru da işlenen konular arasında.

Çok sayıda fotoğraf ve görselle zenginleştirilen dosyaya katkı sunanlar arasında Ali Emre, Ferhat Çiftçi, Duran Boz, Ali K. Metin, Mehmet Narlı, Ertan Örgen, Yusuf Turan Günaydın, Erencan Yüksel, Mustafa Nezihi Pesen, Erdoğan Aydoğan, Şuayp Mekeç, Ümit Kudbay ve Mustafa Yılmaz isimleri yer alıyor. Ayrıca Feridun Kandemir imzalı, Âkif ile vefatından önce hastanede yapılmış son röportaj da bir arşiv değeri taşıyor. “İslam şairi”nin, Sırat-ı Müstakîm’de yayımlanmış “Hasbihâl” başlıklı bir yazısının zenginlik kattığı dergide Murat Kurt da Foto Kritik bölümünde Âkif merkezli bir yazı ile yer alıyor bu sayıda. Necmettin Asma’nın son sayfadaki çizgisi de Âkif’i selamlayan bir kompozisyona sahip.

Derginin bu ayki söyleşi konuğu, Selahaddin Eş Çakırgil.

Temmuz, bu ay, kıymetli yazar ve dava adamı Selahaddin Eş Çakırgil ile yapılan bir söyleşiyi sayfalarına taşıyor. Bu söyleşi de dosya konusu ile bağlantılı ve “Mehmed Âkif, Türkçe İslamî Edebiyatın İkinci Yunus Emre’sidir” başlığını taşıyor.

Çakırgil; söyleşide hem kendi duygu, düşünce, kaygı ve hatıralarını paylaşıyor hem de Âkif ve Safahat ile ilgili eksik ve yanlış yaklaşımları tashih etmeye dönük önemli tespitler yapıyor. Sahici, gerçekçi bir Âkif çehresinin çeşitli yönleriyle belirginlik kazanmasına katkıda bulunan söyleşi, genç kuşaklara kılavuzluk edecek bir bütünlük ve derinliğe sahip.

1-076.jpg

www.temmuzdergisi.com

[email protected]

Abonelik: temmuzdergisi.com/abonelik/

twitter/facebook/instagram: TemmuzDergisi

1-078.jpg2-074.jpg

HABERE YORUM KAT

2 Yorum