1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. TBMM’de Osman Baydemir'e 'Kürdistan' Cezası
TBMM’de Osman Baydemir'e 'Kürdistan' Cezası

TBMM’de Osman Baydemir'e 'Kürdistan' Cezası

TBMM’de ‘Kürdistan'dan gelen bir temsilci olarak isteğim bu çatının Türk'ün ve Kürt'ün ortak çatısı olmalıdır’ diyen HDP’li Baydemir’e 2 gün Genel Kurul’dan çıkarılma cezası verildi.

13 Aralık 2017 Çarşamba 19:29A+A-

HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, Meclis bütçe görüşmelerinde konuşurken, "Ben Kürdistan'dan gelen bir temsilci olarak benim şu isteğim bu çatı Türk'ün ve Kürt'ün ortak çatısı olmalıdır" dedi. Bu sözler üzerine AK Partili vekillerin teklifi üzerine Baydemir'e 'Kürdistan' ifadesi nedeniyle 2 gün Genel Kurul'dan çıkarma cezası verildi. HDP milletvekilleri Baydemir'le birlikte Meclis'i terk etti.

Bütçe görüşmeleri sırasında söz alan HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir, "Ben bir Kürt evladı olarak, Kürdistan'dan gelen bir temsilci olarak istediğim şey bu çatı Türk ve Kürt ortak çatısı olmasıdır" dedi. Baydemir'in, 'Kürdistan' ifadesini kullandığı sırada AK Partili vekillerden tepki geldi. TBMM Başkan Vekili Ayşenur Bahçekapılı da, Baydemir'e, 'Kürdistan neresi' diye sordu. Baydemir bu soru üzerine elini kalbine koyarak, "Aha Kürdistan şurası" dedi.

Bahçekapılı daha sonra, "Siz Kürdistan vekili değilsiniz, siz Şanlıurfa'nın vekilisiniz" dedi. Tartışma üzerine Baydemir'e sözleri nedeniyle Meclis’ten geçici olarak çıkarma cezası teklif edildi. HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar ceza istenmesi üzerine, "Genel bir yasak amacı varsa ırkçılık inkarcılıktır. Bu ceza çıkarsa gelecekte bundan utanç duyulacaktır. 'İnkârcılığı, ırkçılığı tarihe gömdük' derken bu ceza verilirse bu utanç buna oy verenlerin olacaktır" dedi.

Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı ise, 'Kürdistan' değil, 'Ben Kürdistan vekiliyim' sözleri nedeniyle 2 birleşim çıkarma cezası teklif edildiğini söyledi. Ancak Meclis tutanaklarında Baydemir'in sözleri, "Ben Kürt halkının bir evladı olarak, Kürdistandan gelen bir temsilci olarak" şeklinde yer aldı. Tutanaklar Bahçekapılı'yı yalanladı.

Tartışmaların ardından, Baydemir ceza istemiyle ilgili savunma yaptı. Ardından oylamaya geçildi. AKP ve MHP milletvekilleri ceza yönünde el kaldırdı ancak karar yeter sayısı olmadığı gerekçesiyle oturuma ara verildi. Daha sonra yapılan oylamada Baydemir'e 2 gün Genel Kurul'dan çıkarma cezası verildi.

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

6 Yorum