1. HABERLER

  2. HABER

  3. 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

  4. Tasfiye Edilmeseler 6 Yılda Komutayı Alacaklardı
Tasfiye Edilmeseler 6 Yılda Komutayı Alacaklardı

Tasfiye Edilmeseler 6 Yılda Komutayı Alacaklardı

Gülen Örgütü hakkında TSK içinde ilk resmi soruşturmayı yürüten isim Emekli Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, eğer tutuklamalar olmasaydı, 6 yıl sonra ordunun komuta kademesinin yüzde 98'inin Gülen Örgütü'ne mensup olacağını söyledi.

25 Temmuz 2016 Pazartesi 14:15A+A-

15 Temmuz'daki darbe girişimin ardından tutuklanan general ve amiral sayısı 123. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) bünyesinde 1 Temmuz 2016'da açıklanan sayılara göre 358 general ve amiral bulunuyordu. Yani darbe girişimi sonrası TSK'daki her üç general veya amiralden biri tutuklu durumda.

Fethullah Gülen Örgütü hakkında TSK içinde tek resmi soruşturmayı yürüten isim olan eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcısı emekli Hâkim Albay Ahmet Zeki Üçok; tutuklanan generallerin sayısını, 2011'den beri gerçekleşen terfilerle karşılaştırarak önemli değerlendirme yaptı. "6 yıl sonra TSK'nın tüm komuta kademesinin yüzde 98'i, bu Fethullahçı Terör Örgütü'nün militanları tarafından işgal edilecekti" dedi. Telefon ile ulaştığımız Üçok, komuta kademesinden kastının sadece Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet komutanları değil direkt Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı çalışan “J” komutanları olarak açıkladı. TSK içinde yedi tane “J” komutanı bulunuyor bunlar personel, istihbarat, harekât, plan prensipler, lojistik, muhabere, elektronik ve bilgi sistemleri ile ATASE başkanlığından oluşuyor. Üçok, ayrıca aynı şekilde Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri’nde de komutanlardan hemen sonra gelen ve o kuvvetlerin aynı “J” komutanlıkları gibi işlev gören komutanlıklarını da buna dahil ettiğini söyledi.

Üçok, "6 yıl sonra TSK'nın tüm komuta kademesinin yüzde 98'i, bu Fethullahçı Terör Örgütü'nün militanları tarafından işgal edilecekti" açıklamasını CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programında yaptı. Üçok, yıllara göre kaç general ve amiralin terfi ettiğini, darbe girişimi sonrası bugün bunlardan kaçının tutuklandığını açıkladı. İddiasını da bu verilere dayandırdı. İşte Üçok'un açıkladığı sayılar:      

2011 yılı

Korgeneralliğe terfi eden 5 isimden 1'i bugün tutuklu. Oran, yüzde 20.

Tümgeneralliğe terfi eden 11 kişiden 2'si tutuklu. Oran, yüzde 18.

Tuğgeneralliğe terfi eden 22 kişiden 3'ü tutuklu. Oran, yüzde 14.

2012 yılı

Korgeneralliğe terfi eden 5 kişiden 2'si tutuklu. Oran, yüzde 40.

Tümgeneralliğe terfi eden 12 kişiden 3'ü tutuklu. Oran, yüzde 25.

Tuğgeneralliğe terfi eden 23 kişiden 6'sı tutuklu. Oran, yüzde 26.

2013 yılı

Üçok, 2013'teki terfilere özellikle dikkat çekiyor. Çünkü o yılki Yüksek Askeri Şûra'da, Balyoz Davası'ndan yargılanan 37 general ve amiral emekli edilmişti. Üçok, albaylıktan tuğgeneralliğe yükselenler arasında bugün tutuklananların oranına dikkat çekiyor. 

Korgeneralliğe terfi eden 5 kişiden 1'i tutuklu: Oran, yüzde 20.

Tümgeneralliğe terfi 11 kişiden 2'si tutuklu. Oran, yüzde 18.

Tuğgeneralliğe terfi eden 25 kişiden 18'si tutuklu. Oran yüzde 72.

2014 yılı

Orgeneralliğe terfi edenlerin 1'i tutuklu. Oran, yüzde 33

Korgeneralliğe terfi eden 5 kişiden 2'si tutuklu. Oran, yüzde 40.

Tümgeneralliğe terfi eden 11 kişiden 5'i tutuklu. Oran, yüzde 46.

Tuğgeneralliğe terfi eden 21 kişiden 12'si tutuklu. Oran, yüzde 57.

 2015 yılı

Korgeneraliğe atanan 6 kişiden 2'si tutuklu. Oran, yüzde 33.

Tümgeneralliğe atanan 9 kişiden 2'si tutuklu. Oran, yüzde 23.

Tuğgeneralliğe terfi eden 26 kişiden 18'i tutuklu. Oran, yüzde 70.

 "Sıralamaları da önemli"

Emekli Albay Üçok, bu sayıların darbeye nasıl ortam hazırlandığının kanıtı olarak gösteriyor. Vurgu yaptığı bir başka nokta daha var. Korgeneralliğe terfi edip bugün tutuklu olan isimlerin, birinci ve ikinci sırada yükseldiğini hatırlatan Üçok, böylece gelecek terfiler için önlerinin açıldığını belirtiyor.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT