1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Tarihi Mahkemelerde mi Yargılayacaksınız?
Tarihi Mahkemelerde mi Yargılayacaksınız?

Tarihi Mahkemelerde mi Yargılayacaksınız?

Mustafa Armağan’ın yargılanıp ceza almasına sebep olan Latife Hanım’ın mektubuna dair yeğeni Mehmet Sadık Öke’nin aile adına yaptığı açıklama dikkat çekici hususlar ihtiva ediyor.

30 Kasım 2017 Perşembe 20:22A+A-

Tarihi ve belgeleri yargılamaya kalkışıp cezalandırmanın asla sonuç vermeyeceğine vurgu yapan Öke, Derin Tarih ve Mustafa Armağan’a yönelen linç kampanyasının tarihi hakikatleri örtemeyeceğini ifade ediyor. İlaveten teyzesi Latife Hanım’ın arkasında gururla durduklarını ve kendisinden feyz aldıklarını da açıkça vurguluyor.

Mehmet Sadık Öke’nin açıklaması şöyle:

Murisimiz Latife Uşşaki’nin olduğu iddia edilen mektup ve içindekiler genel olarak ailemiz tarafından bilinmektedir .

Kendisinin vefatı ile ailenin bu belgeleri TTK’ya verme kararı sonucu ordinaryüs profesör Kaynar bu belgeleri aile üyeleri ile inceleyerek, “Kimi yerde boşanmış olması sebebinden dolayı yaşadığı acı dolayısı ile hissi bazı feveranlar içerse de Latife Hanım’ın belgeleri Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihi açısından birincil kaynak teşkil etmektedir.” demiştir.

Aynı şekilde bu mektup da içeriğinde bazı hissi feveranlar ve hassas noktalar içermektedir.

Ahmet Emin Yalman’a yazılmış olan bu mektup Murisimiz Latife Uşşaki’nin boşanma üzüntüsü ve acısını yansıttığı gibi boşanmaya giden üç aylık sürede kocasını etkileyen bir hanımı ve etrafındaki bazı kişileri anlatmaktadır. 

Mektup Latife Hanımın almış olduğu eğitim çerçevesinde değerlendirerek kocası hakkında iki buçuk yıl süren evliliğin tahlilini içermektedir.

Elbette bu tahlil boşanma etkisi ile bazı nahoş söz ve düşüncelere sahiptir. Boşanma sebebi ile üzüntüye gark olmuş bir kadının düşünceleri olarak anlayış ile karşılanması gerekir.

Bunun dışında bahsedilen kişiler ve olaylar da bu pencereden baktığında görüldüğü şekliyle anlatılmıştır. Ancak olayların olduğu ve kocasını etkileyen dişi Mussolini tarzında bir kadının son üç aydaki etkisi gerçektir. Hanımın kimliği aile tarafından bilinmekte olsa da isminin verilmesi halihazırda devam eden mevcut ailesi açısından yakışık almayacağından tarafımızca verilemez.

Latife Hanımın çarşaf konusunda kocası ile ters düştüğü ve “Emir ile demiri kesersin ancak emir ile devrim olur evrim olmaz; evrim için bilinç, bilinç için eğitim gereklidir. Kanunlar değişse de anane ve gelenekler tek gecede değişmez; bu şekilde hareket ileride duvara toslar”  dediği bilinmektedir. Çeşitli kitaplarda yer almıştır. Bu sebeple son kısımdaki çarşaf mevzuu da düşüncesinin bir başka yansımasıdır.

Elbette tüm bunlar 1926 Şubatında Ağustos’taki boşanmadan beş ay sonra yazılmıştır. Bu yüzden çok sert bir üsluba sahiptir.

Bu mektup Türk okuyucusuna ilk olarak Rıfat Bali’nin “New documents on Atatürk” adlı kitabında sunuldu. O tarihten itibaren birçok yayın ve kitap bu mektuptan bölümler içermektedir.

Derin Tarih dergisi ve Mustafa Armağan mektubu aynen yayınlamış ve bir araştırmacı dergicilik örneği olarak mektubun Amerika Birleşik Devletleri’nde yayınlandığı şeklini koruyarak ve gazetenin kullandığı başlığı kullanarak aynen vermiştir.

Burada bir kasıt değil mektubun orijinal yayımını koruma yaklaşımı mevcuttur.

Buradaki amaç tarihi bir belge olan mektubu okuyucuya yayınlandığı şekli ile ulaştırmaktır.

Mektuptaki ifadeler her ne kadar Atatürk için kabul edilemez olsa da, eşi tarafından yazılmış olduğu için tarihsel niteliktedir.  Bir tarih dergisinin bunu yadsıması imkansızdır.

Bu mektup yazan murisimiz olduğu üzere kendisinden feyz aldığımız ve ailesine mensup olduğumuz için gurur duyduğunuz teyzemizin buradaki ifadelerin arkasında durmak boynumuzun borcudur. Derin Tarih ve Mustafa Armağan’ın ceza alması hem Latife Uşşaki’nin sözlerinin hem de bu sözlerin varisi niteliğindeki biz ailesinin suçlanması demektir. 

Oysa bu sözler artık tarih ve bu mektup ise bir belgedir.

Bu sebeple yargılanmanın ancak tarih tarafından yapılabileceğine inanmaktayız. Türk adaletinin tarihi yargılamayacağına olan güveniniz tam ve sarsılmazdır.

Arz ederim

Mehmet Sadık Öke

Latife Uşşaki varisi

28/11/2017 İstanbul

HABERE YORUM KAT