1. YAZARLAR

  2. Ahmet Amrabi

  3. Taliban'la savaş Pakistan'a yeni askeri darbe getirecek
Ahmet Amrabi

Ahmet Amrabi

Yazarın Tüm Yazıları >

Taliban'la savaş Pakistan'a yeni askeri darbe getirecek

08 Kasım 2009 Pazar 11:12A+A-

Pakistan’da neler oluyor ve son günlerde kötüleşen şartlar nereye gidiyor? Pakistan ordusu Pakistan Talibanı güçlerinin ana kalesi olan Veziristan’ın güney bölgesinde örgütü ortadan kaldırmak amacıyla büyük bir operasyon başlattı. Acaba Pakistan ordusu bu iddialı misyonda başarılı olacak mı? Batılı yorumcuların çoğunluğu iki çelişkili senaryoya işaret ediyor.

Birinci senaryo şöyle: Bölgedeki aşiretler Amerikan yapımı en modern silahlarla donanmış Pakistan ordusuyla çatışmanın akıl kârı olmadığına karar verir ve dolayısıyla kendilerini Taliban güçlerinden soyutlar. Böylelikle Taliban isyancıları savaşı sürdüremez hale gelir. Bu sırada insansız Amerikan uçakları Taliban liderlerini avlar. Pakistan’ın Taliban güçlerinin yenilgiye uğratmasının ardından ordu Güney Veziristan’daki aşiret bölgesini tamamen ele geçirir. Sonrasında ordu Afganistan’daki Taliban hareketinin liderlerini de ele geçirir. Böylelikle Afganistan sınırına paralel olan Pakistan aşiret bölgesini sığınak edinen Kaide’nin liderlerinin de izinin sürülmesi kolaylaşmış olur.

İkinci senaryoysa şöyle: Pakistan ordusu Amerikan desteğine rağmen kendisini bir trajedi içinde bulur. Gelişi güzel Amerikan hava saldırılarında ölen sivilleri görerek öfkelenen aşiretler Taliban güçlerine katılır. Dini liderlerin teşvik edici konuşmalarıyla birlikte savaşa her geçen gün daha çok kişi katılır. Pakistan ordusu çekilmeye başlar. Bu durum Taliban güçlerini ülkenin dört bir yanında uzun sürecek bir patlamalar serisini hayata geçirmeye teşvik eder. Ordu, sivil hükümet ve Amerikan yönetimi birbirlerini suçlar ve siyasi bir kriz patlak verir.

Batılı gözlemciler ikinci senaryoyu daha muhtemel buluyor, ancak yorumlarda şu sorunun yanıtı havada bırakılıyor: Söz konusu siyasi kriz yaşandığı zaman ne olacak?

Baskın görüş Pakistan ordusunun bir darbeyle krizi sonlandıracağı yönünde. Fakat darbeyi üst komutadaki ileri gelen subaylar yapmayacak.

Aksine ülkenin ulusal egemenliğini hiçe sayan Amerikan müdahaleleri karşısında öfke duyan alt düzey subaylar gerçekleştirecek.

(Birleşik Arap Emirlikleri gazetesi Beyan, genel yayın yönetmeni, 26 Ekim 2009)

RADİKAL

YAZIYA YORUM KAT