1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Taliban'ın Yeni Lideri Molla Mansur
Taliban'ın Yeni Lideri Molla Mansur

Taliban'ın Yeni Lideri Molla Mansur

Afganistan Talibanı, Molla Ahtar Muhammed Mansur’un, Taliban’ın yönetim şûrası ve âlimler tarafından uzun istişarelerin ardından örgütün yeni lideri olarak seçildiğini teyit etti.

31 Temmuz 2015 Cuma 15:31A+A-

Taliban Sözcüsü Zabiullah Mücahid yaptığı yazılı açıklamada, Taliban Yönetim Şûrası’nın ve âlimlerin, Molla Ahtar Muhammed Mansur’a "Emirû’l-Mü’minîn" olarak biat ettiğini duyurdu.

“Yıllarca Taliban’ın İcra İşlerinin Sorumlusu Olarak Görev Yaptı”

Mansur’un Taliban’ın eski Lideri Molla Ömer’e çok yakın bir kişi olduğunu vurgulayan Mücahid: "Molla Mansur, Molla Ömer’in çok güvendiği bir kişiydi ve kendisinin yaşadığı dönemde de büyük görevler yürütmüştü. Mansur, yıllarca Taliban'ın icra işlerinin sorumlusu olarak görev yaptı." ifadelerini kullandı.

Sözcü Mücahid, Taliban döneminde Yargıtay Başkanı olarak görev yapan Mevlevî Heybetullah Ahonzade ve Seracuddin Hakkanî’nin, örgütün iki yardımcısı olarak seçildiğini bildirdi.

Daha önce, Pakistan'da bulunan ve adının açıklanmasını istemeyen Afganistan Talibanı kaynakları, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, Afganistan Taliban Şurası'nın dün akşam yaptığı toplantıda Molla Ahtar Muhammed Mansur'u yeni liderleri olarak belirlediğini ifade etmişti.

Taliban Sözcüsü Zabiullah Mücahid, yaptığı yazılı açıklamada, Molla Ömer’in "bir süre önce" yakalandığı hastalık nedeniyle öldüğünü, Molla Ömer’in hastalığının ne olduğu veya kesin ölüm tarihiyle ilgili bilgi vermemişti.

ABD liderliğindeki NATO güçlerinin tüm takip ve baskılarına rağmen geçen 14 yılda Molla Ömer’in "bir gün için bile Afganistan dışına çıkmadığı”nı iddia eden Mücahid, Molla Ömer’in Taliban’ı Afganistan içinden yönettiğini öne sürmüştü.

Molla Mansur Kimdir?

Afganistan’ın güneyinde Taliban’ın etkin olduğu Kandahar kentinde 1960'lı yıllarda dünyaya gelen Molla Mansur, Taliban yönetimi döneminde Afganistan'da Havacılık Bakanı olarak görev yapmıştı.

ABD liderliğindeki NATO güçlerinin askerî müdahalesi sonucu Taliban iktidarının sona ermesinin ardından örgütünün yönetici şûra üyesi olarak belirlenen Mansur, son beş yıldan beri Molla Ömer’in yardımcısı olarak görev yapıyor ve örgütün icra işlerine bakıyordu.

HABERE YORUM KAT