1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Taliban'dan Mısır’daki Darbeye Kınama
Talibandan Mısır’daki Darbeye Kınama

Taliban'dan Mısır’daki Darbeye Kınama

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle görevden uzaklaştırılmasına bir tepki de Taliban'dan geldi.

08 Temmuz 2013 Pazartesi 00:58A+A-

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle görevden uzaklaştırılmasına bir tepki de Taliban'dan geldi. Taliban, Mursi'nin görevden alınmasını sert şekilde kınadı.

Taliban sözcüsü tarafından eposta yoluyla basına gönderilen açıklamada, 30 yılı aşkın süre ülkeyi demir yumrukla yöneten Mübarek döneminin ardından sandığa giden Mısır halkının özgür iradesine darbe vurulduğu dile getirilerek, şu ifadelere yer verildi.

"Bundan iki yıl önce Mısır halkı ayaklanarak 30 yıllık diktatör Hüsnü Mübarek dönemini sona erdirdi ve halk ilk defa sandığa gitti. Bu seçimden, ülke tarihinin en sıkıntı çekmiş örgütü olan Müslüman Kardeşler ve onun temsilcisi Muhammed Mursi, zaferle çıktı. Mursi, meşru yollarla halkın tercihiyle işbaşına geldi. Ancak aradan henüz daha bir yıl geçmişken Komünistler, İslam karşıtları ve Batı yanlısı liberaller gösteriler yaparak, Cumhurbaşkanı Mursi'nin görevden alınması için uğraş verdiler. Sonunda Muhammed Mursi görevden alındı ve bilinmeyen bir yere götürüldü."

Tarafsız olması gereken ordunun tamamen muhalifleri desteklediği ve Mursi'ye hasmane davrandığı aktarılan açıklamada, "Askeri cunta Mursi karşıtlarını destekldi, bizzat arkalarında durdu. Her iki taraf çatışmaya başlayınca onlarca kişi öldü, binlerce kişi yaralandı. Lakin ölenlerin ve yaralananların büyük kısmı Mursi destekçileriydi" değerlendirmesinde bulunuldu.

"Demokrasi sadece laiklerin ve bir kısım Batılı ülkelerin kendi çıkarları için kullandığı araç" denilen açıklamada, "Kendi çıkarlarını düşünenler bu masum sivillerin ölmesini umursamadı bile. Zira bu durum onların umurunda değil. İnsani değerler ve adalet askeri cunta tarafından ayaklar altına alındı" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Mısır halkının özgür iradesiyle seçilen ve göreve başlayan Muhammed Mursi'ye yapılan askeri darbeyi ve onun barışçıl amaçlı gösteri yapan taraftarlarına karşı düzenlenen saldırıları en sert ifadelerle kınıyoruz. Bu vesileyle başta İslam ülkeleri olmak üzere, Birleşmiş Milletler, İslam Konferansı Örgütü ve uluslararası kamuoyunu seslerini yükseltmeye davet ediyoruz. Bu zulüm derhal sona ermeli, Muhammed Mursi tekrar vazifesininin başına dönmeli, mazlum Mısır halkı yalnız bırakılmamalı." (AA)

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum