1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Taliban İle Masaya Oturdular
Taliban İle Masaya Oturdular

Taliban İle Masaya Oturdular

Afgan hükümeti ile Taliban arasındaki barış görüşmeleri "yol haritasını" belirlemek üzere İslamabad'da başladı.

11 Ocak 2016 Pazartesi 10:07A+A-

Afganistan, Pakistan, ABD ve Çin’den yetkililer, Afgan hükümeti ile Talibanarasındaki barış görüşmeleri için "yol haritasını" belirlemek üzere İslamabad'da görüşmelere başladı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, Pakistan Başbakanı'nın Dış İlişkiler Danışmanı Sertaç Aziz görüşmenin açılış konuşmasını yaptı.

Aziz, konuşmasında, görüşmelere hangi Taliban gruplarının dahil olacağını tartışmak için erken olduğunu belirterek, bunun yerine Taliban’ı masaya oturtmak için "güven inşa edici eylemler" üzerinde durulması gerektiğini savundu.

Dört ülke arasında başlatılan görüşmelerin büyük önem arz ettiğini ifade eden Aziz, "Önümüzdeki ilk hedef, Afganistan hükümeti ile Taliban grupları arasında doğrudan müzakereyi sağlamaktır" dedi.

Aziz, önceliğin, uzlaşmaz gruplara askeri müdahale tehdidinde bulunmaya değil, tüm gruplara uzlaşma çağrısı yapılmasına verilmesi gerektiğini söyledi.

Barış görüşmelerinin ilk hedefinin Taliban gruplarının masaya oturtulması olduğunu kaydeden Aziz, böylece Taliban'ın şiddet yollarına başvurmaktan vazgeçirilmesinin amaçlandığını dile getirdi.

Taliban içerisinde son dönemde dikkat çeken güç mücadelesi, olası görüşmelerde Taliban'ı kimin temsil edeceği sorusunu gündeme getiriyor.

Yerel medyada yer alan ve Afgan yetkililere dayandırılan haberlerde, Pakistan'ın, Afgan hükümetiyle müzakereye açık olan ve olmayan Taliban gruplarının listesini, dört ülkenin katıldığı görüşmede taraflara bildireceği iddia edildi. Pakistanlı yetkililer ise konuya ilişkin açıklama yapmaktan kaçındı.

Afgan hükümeti ve Taliban arasındaki barış görüşmelerinin ilk turu, Pakistan'ın Muri kentinde yapılmıştı. Taliban lideri Molla Ömer'in ölüm haberinin ardından 31 Temmuz 2015'te yapılması planlanan barış görüşmelerinin ikinci turu ise süresiz ertelenmişti.

Pakistan, Afganistan, ABD ve Çin, geçtiğimiz ay başında barış sürecini yeniden başlatmak için ortak çalışma mekanizması kurma konusunda uzlaşmışlardı.

Pakistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Rahil Şerif, geçen ay, Afganistan'ın başkenti Kabil'e düzenlediği resmi ziyarette, Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile Taliban ile barış sürecinin tekrar başlaması konusunu ele almıştı. Ancak Kabil yönetiminin uzun bir süre Taliban liderlerinin Pakistan topraklarını kullandığına dair suçlamaları da Pakistan ile Afganistan arasındaki güven ortamının kırılgan olmasına yol açıyor.

Taliban'ın talepleri arasında Afganistan'daki yabancı güçlerin ülkeden çekilmesi başı çekiyor. Afganistan'da halen ABD ve NATO'ya ait 13 bin asker bulunuyor.

HABERE YORUM KAT