1. YAZARLAR

  2. Mahmut Osmanoğlu

  3. Taliban 2014 sonrasına hazırlanıyor
Mahmut Osmanoğlu

Mahmut Osmanoğlu

Yazarın Tüm Yazıları >

Taliban 2014 sonrasına hazırlanıyor

24 Eylül 2012 Pazartesi 04:58A+A-

Amerika geçtiğimiz hafta sonu Başkan Obama'nın Afganistan'a yolladığı 33.000 ilave askerin tamamını geri çektiğini açıkladı. Böylece Afganistan'da geriye 68.000 Amerikan askeri kaldı.

Afganistan'da, ayrıca, İSAF bünyesinde NATO üyesi olan ve olmayan 49 ülkenin 38179 askeri de var. Bu askerlerden bir kısmı muharip, Türkiye'nin de içerisinde olduğu bir kısmı muharip değil.

NATO 2014 yılı sonu itibariyle tüm askerlerini Afganistan'dan çekeceğini daha önceden ilan etmişti.

Afganistan savaşı Amerika'nın tarihindeki en uzun savaş haline geldi. Amerikan ordusu 11 Eylül eylemleri sonrası Oğul Bush'un 'terörle savaşı' kapsamında, sözde, Taliban rejimini yıkmak ve El ? Kaide örgütünü yok etmek amacıyla gelmişti bu on yıl süren Sovyetler ve sonrasındaki iç savaş yorgunu ülkeye.

İşgalci Amerikan ordusunun geri çekilme eşiğine geldiği 11 yıldır süren savaşın neticesine baktığımızda ortada bir zafer olmadığı gibi Oğul Bush'un söylemini doğrulayacak bir manzara da bulunmuyor.

Taliban, evet, hükümeti kaybetti ama sonrasında derlenip toplandı ve yeniden nefesini gerek Afgan ordusu ve gerekse de yabancı güçlerin enselerinde hissettirmeye başladı. 2014 sonrası süreçte yeniden iktidar dizginlerini ele almaya aday gözüküyor.

El ? Kaide'ye gelince, evet, Tora Bora'dan sırra kadem bastı ama Yemen'de, Somali'de, Kuzey Afrika'da ve dünyanın dört bir tarafında Tora Bora'lar edindi.

Usame bin Ladin'i öldürdüklerini söylediler ama 'hepimiz Usame'yiz diyen kalabalıklara sebebiyet verdiler.

Yani, Amerika istediklerini yapamadığı gibi savaşı da kaybetti. Afganistan'dan prestijli bir şekilde çıktığı imajını vermek istiyor tüm dünyaya.

Şu ana kadar ki Afganistan'daki Amerikan kayıpları iki bin askerin üzerinde bulunuyor. Toplamda NATO ve Amerika müttefiki ülkeleri kayıpları ise üç binin üzerinde.

Son dört yıldır Afganistan'da günde ortalama 1.02 asker hayatını kaybediyor.

İşin ekonomik boyutu daha da vahim gözüküyor. Resmi rakamlara göre şu ana kadar sadece Afganistan'a 568 milyar dolar harcanmış ve rakam her geçen gün daha da yükseliyor.

Amerika Afganistan'dan prestijli bir şekilde çekilme yolları ararken, Taliban kendisini 2014 sonrası yabancı güçlerin çekilmesi ve Afgan Hükümeti ile hesaplaşmaya hazırlıyor.

Bunu çok yönlü bir strateji ile sağlamaya çalışıyor:

Başından beri uyguladığı gerilla taktikleri ile yabancı güçler Afgan Ordusunu yıpratmayı sürdürüyor. Baskınlar ve yol kenarı bombaları taktikleri sürüyor.

Bir seneden fazla bir süredir fazla ses getirecek 'yüksek profilli' saldırılar düzenliyorlar.

Bunun en son örneğini İngiliz Prens Harry'nin de bulunduğu ve Afganistan'daki en korunaklı asker kamplardan olan Camp Bastion'a saldırarak gösterdiler. Amerikan askeri üniformaları giyerek güvenlik kordonunu geçtiler biri yarbay iki Amerikan askerini öldürdüler ve 6 AV ? 8B Harrier jetini tahrip ettiler.

Bu saldırıda NATO 200 milyon dolar değerinde uçak ve donanım kaybetti.

Taliban'ın bir diğer önemli taktiği ise, ordu içerisine yerleştirdiği veya elde ettiği askerlere yabancı askerleri öldürterek, Afgan ordusu ile yabancı güçler arasında güvensizlik ortamı oluşturmak oldu. Sene başından bu tarafa 51 yabancı askerin öldürülmesi NATO'nun ortak operasyonları askıya almasına neden oldu.

Taliban'ın başka bir taktiği ise üst düzey şahsiyetlere yönelik suikastlar.

Sözün özü, Amerika ve NATO Afganistan'dan ayrılırken, Taliban'ın ayak sesleri çok daha net duyulmaya başladı.

YENİ ŞAFAK

YAZIYA YORUM KAT