1. HABERLER

  2. HABER

  3. 'Tahliye' Krizinde Yeni Karar
'Tahliye' Krizinde Yeni Karar

'Tahliye' Krizinde Yeni Karar

'Paralel yapı' soruşturmasındaki tutuklara tahliye kararı vererek krize neden olan hakimler verdikleri kararın uygulanmasını istedi.

27 Nisan 2015 Pazartesi 14:47A+A-

'Paralel yapı' soruşturmaları kapsamında tutuklanan polislerin tahliye tartışmalarında yeni bir gelişme daha yaşandı. 10. Sulh Ceza Hakimi'nin reddedilmesi talebini kabul eden ve tahliye talebinin görüşülmesi için dosyayı İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderen hakim Metin Özçelik yeni bir karar verdi.

Tutuklu polislerin avukatları 29. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Metin Özçelik’e, bugün bir başvuru daha yaptı. Avukatlar, ‘Polislerin tutukluluğunun devamı yönünde karar veren İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararının yok hükmünde olduğu yönünde yeni bir karar verilmesini’ talep etti.

Talebi değerlendiren Metin Özçelik, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 27. Maddesine göre görev ve yetkinin Asliye Ceza Mahkemesi’nde olduğunu belirtti.

Kararda, “CMK hükümlerine göre kesin nitelikteki mahkeme kararlarına karşı üst merciin yazılı emir yolu (olağanüstü kanun yolu) ile ilgili Yargıtay Ceza Dairesi olduğu, İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği’nin mahkememiz kararını değerlendirme ve kaldırma yetkisinin bulunmadığı anlaşılmaktadır.”denildi.

İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliğinin verdiği kararın ‘yok hükmünde olduğuna’ karar veren Özçelik, İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimi Necmettin Kafalı ve kararı yerine getirmeyen yetkililer hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına ve HSYK’ya bildirilmesine hükmetti.

Özçelik, tahliye kararının uygulanması için İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi kararının İnfaz Savcılığı'na gönderilmesine hükmetti.

Bu kararın ardından Cumartesi günü polisler için tahliye kararı veren İstanbul 32. Asliye Ceza hakimi Mustafa Başer de bir karar verdi. Tahliye kararlarını uygulamayan İnfaz Savcılığı’na yazı gönderen Başer, “Mahkememizce verilen tahliye kararları usûl yasasına uygun, kesin ve itiraza tabi olmayıp, derhal uygulaması gereken kararlardır. Başka bir sulh ceza mahkemesinin kararımızı değerlendirme ve yok sayma şeklinde karar vermesi usûl hukukuna uygun değildir.” dedi. Mahkemenin kararını yerine getirmeyenlerin hürriyeti tahdit suçu işleme ihtimali ile karşı karşıya olduğunu belirten hakim Mustafa Başer, tahliye kararlarının uygulanmasını istedi.

Al Jazeera

HABERE YORUM KAT