1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TACİKİSTAN

  4. Tacikistan'daki Hak İhlalleri Kamuoyuyla Paylaşılacak
Tacikistan'daki Hak İhlalleri Kamuoyuyla Paylaşılacak

Tacikistan'daki Hak İhlalleri Kamuoyuyla Paylaşılacak

Tacikistan'da Müslümanlara karşı gittikçe artan baskılar ve hak ihlalleriyle ilgili hazırlanan rapor kamuoyuyla paylaşılacağı ifade edildi.

24 Ocak 2016 Pazar 12:05A+A-

Tacikistan Hak İhlalleri Gözlem Heyeti, ülkede yaptıkları görüşmeler üzerine oluşturacakları "Hak İhlalleri Gözlem Raporu"nu ayrıntılı olarak yazıp birkaç gün içinde dünya kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.

Heyetin Tacik halkının üzerindeki baskıcı yönetimin hukuksuzluklarını tespit etmek, haksızca tutuklananların aileleriyle görüşmek ve bu hukuksuzlukları dünya kamuoyuna iletmek üzere Rusya'daki avukatlarla görüşerek, 21 Ocak Perşembe günü Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'ye gittiği belirtildi.

Heyetin gidiş amacı ve kapsamının, daha yola çıkmadan Türkiye Duşanbe Büyükelçiliğine yazılı olarak bildirildiği anımsatılan açıklamada, 2015’te Tacikistan İslami Kalkınma Partisi'nin kapatılmasıyla Müslümanlar üzerindeki baskıları daha da artıran Tacik yönetiminin, avukat Zarife Rahmanov'u da tutukladığı belirtildi.

Rus ve Türk hukukçulardan oluşan heyetin 21 Ocak Perşembe günü bazı tutuklu yakınlarıyla görüştüğü dile getirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Heyetimizin orada olduğu sürede bile Cemsed Yarov isimli avukat, hatta kız kardeşi, Tacikistan istihbaratı ve polisi tarafından aynı gün gözaltına alındı ve tutuklandı. Tacikistan Savcılığına ve Dışişleri Bakanlığına yaptığımız gözaltındaki kişilerle görüşme taleplerimiz de kabul edilmemiştir. Tacikistan'da yaptığımız görüşmeler üzerine oluşturacağımız 'Hak İhlalleri Gözlem Raporu'muzu heyetimizdeki avukatlarla ayrıntılı olarak yazıp, birkaç gün içinde dünya kamuoyuyla paylaşacağız. Rusya'dan heyete katılan avukat ise, Moskova'ya dönmek üzere Duşanbe Havaalanı'nda pasaportu elinden alınarak gözaltına alınmaya çalışılmıştır. Dün Türkiye saati ile 17.30 sıralarında kaldığımız otele gelen Tacikistan istihbaratı, cep telefonlarımıza ve pasaportlarımıza cebren el koyarak bizleri zorla araçlara bindirmişler, tercümanımızı da darbetmişlerdir. Götürüldüğümüz mekanda saatlerce gözlem altında tutulduk ve yakınlarımıza haber vermemize dahi müsaade edilmedi."

Açıklamada, gözaltı süresince, Türkiye ve dünya kamuoyundaki vicdanlı insanların ve Türk devleti yetkililerinin desteğinin hissedildiği vurgulanarak, "Bunu, Tacikistan istihbaratçılarının bize karşı olan tutumlarındaki olumlu değişimden birebir hissettik. Katkı sunan, destekleyen başta Sayın Cumhurbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'na, Sayın Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu'na, Tacikistan Büyükelçiliği çalışanlarına, siyasi partilere, sivil toplum kuruluşlarına, Türkiye halkına, medya kuruluşlarına, Türkiye ve dünyadaki insan hakları örgütlerine ve savunucularına tüm kişi ve kurumlara ayrı ayrı teşekkürü bir borç biliriz. Tacikistan'daki mazlum Müslümanların en kısa sürede zulümden kurtulmaları için çabalarımız devam edecektir" denildi.

KAYNAK: TRT HABER

HABERE YORUM KAT