1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TACİKİSTAN

  4. Tacikistan'da 'Ebedi Şeflik' Dönemi
Tacikistan'da 'Ebedi Şeflik' Dönemi

Tacikistan'da 'Ebedi Şeflik' Dönemi

Tacikistan'da hafta sonu yapılan göstermelik seçimlerde dikta rejimi cumhurbaşkanı Rahman’ın ebedi şefliğini tanıyan anayasa değişikliğini onaylattı.

23 Mayıs 2016 Pazartesi 10:58A+A-

Tacikistan'da dün yapılan seçimlerde seçmenlerin yüzde 92 katılımıyla Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'a sınırsız süreli başkanlık da dahil birçok değişikliğin olduğu anayasa değişiklikleri oylaması yüzde 94,5 "Evet" oyu ile sonuçlandı.

22 Mayıs referandumunun ilk sonuçlarını aktaran Merkez Seçim Komisyonu anayasanın 41'nci maddesinde önerilen değişikliklerin onaylandığını söyledi.

Yeni anayasa değişikliği ile Rahman'ın 29 yaşındaki oğlu Rustam İmamali'nin cumhurbaşkanı adayı olabilmesinin kapısını açan cumhurbaşkanlığı olma yaş uygunluk sınırı 35'ten 30'a düşürülmüş oldu.

Bir diğer değişen madde ise din temelli parti kurma yasağını oldu.

ANAYASADA NELER DEĞİŞTİ?

Yapılacak anayasa değişikliği, Cumhurbaşkanı Rahman'a, "Ulusun Lideri" statüsünün tanıdığı hak gereği sınırsız sayıda cumhurbaşkanı olma hakkı tanınması, ayrıca cumhurbaşkanı adayı olmak için alt yaş sınırının 35'ten 30'a indirilmesi gibi maddeleri içeriyor. Dünya Bülteni'nin kaydettiğine göre bir kişinin iki defadan fazla cumhurbaşkanı seçilmesini yasaklayan maddenin bulunduğu Tacikistan Anayasası'nda yapılan yeni değişiklik kabul edilirse "Ulusun Lideri" statüsüne sahip Cumhurbaşkanı Rahman'a bu kısıtlama uygulanmayacak.

Anayasa değişikliğiyle ülkede milli ve dini niteliklere dayalı siyasi partilerin kurulması da yasaklanırken, siyasi partilerin yurt dışından finanse edilmesine ve yabancı ülkelerin siyasi partilerinin ülkede faaliyet yapmasına da engel olunuyor.

Cumhurbaşkanı adayı olmak için şart koşulan yaş sınırının düşürülmesiyle 2020 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde 33 yaşını dolduracak olan Cumhurbaşkanı Rahman'ın büyük oğlu Rustam Rahman'ın aday olmasının yolu da açılacak.

Tacikistan Yüksek Konseyi Başkanı olarak 1992 yılında ülke yönetimine geçmesinin ardından 1994 yılında Tacikistan Cumhurbaşkanı seçilen 63 yaşındaki Rahman, 1999'da yapılan seçimi kazanarak cumhurbaşkanı görevini sürdürdü. 2003 yılında yapılan referandumla yine iki kez cumhurbaşkanı seçilme hakkını elde eden Rahman, 2006 ve 2013 yıllarında yeniden cumhurbaşkanı oldu. Ülkedeki gelecek cumhurbaşkanlığı seçiminin 2020 yılında yapılması öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT