1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TACİKİSTAN

  4. Tacikistan'da 15 Din Görevlisi Gözaltına Alındı
Tacikistan'da 15 Din Görevlisi Gözaltına Alındı

Tacikistan'da 15 Din Görevlisi Gözaltına Alındı

Tacikistan'da en az 15 din görevlisi İhvan-ı Müslimin ile bağlantılı oldukları şüphesiyle gözaltına alındı.

25 Mart 2016 Cuma 17:54A+A-

Tacikistan muhalefeti ülkenin kuzeyindeki Sugd ilinde 15 din görevlisinin gözaltına alındığını bildirdi.

Tacik muhalefeti güvenlik birimlerindeki kendi kaynaklarına dayanarak TJinform.com ve 24.com internet haber sitelerinde yayınladıkları bilgilerde 15 ila 20 din görevlisinin gözaltına alındığını açıkladı.

Gözaltına almaların Oriyonkent, Konibodom ve Babacan Gafurov ilçelerinde gerçekleştiği bildirildi. Tacik muhaliflere göre, gözaltına alınan din görevlilerinin çoğu Pakistan ve Suudi Arabistan'da dini okullarda eğitim gören kişilerden oluşuyor.

Tacik yetkililerin gözaltına alınan din görevlilerini “Müslüman Kardeşler" hareketine üye olmakla suçladıkları düşünülüyor.

Tacikistan'ın tanınmış avukat ve insan hakları savunucusu Faiziniso Vohidova BBC verdiği demeçte, 16 Mart'ta gözaltına alınan din görevlilerinin üçünün akrabasının, kendisine yardım için başvurduğunu söyledi. Ancak Faiziniso Vohidova, şu an ülkede toplamda kaç imamın tutuklandığı hakkında kendisinin dahi bilgisinin olmadığını söyledi.

Vohidova, "Benden gözaltına alınan üç din görevlisini savunmam istendi. Onlar 16 Mart'ta gözaltına alınmış. Ben idari tutuklama belgelerini gördüm. İdari tutuklamadan sonra cezai dava açılacağından adım gibi eminim. Sözkonusu din görevlilerinin Müslüman Kardeşler örgüt üyesi olduklarından şüpheleniyorlar” dedi.

catv24.com sayfası iddiasına göre, gözaltına alınan din görevlileri muhalefet yanlısı değiller ve çoğu "İslami Uyanış Partisi"ni eleştiren ifadelerde bulunarak Müslümanları bu tür siyasi partilere üye olmamaya davet etmişlerdi.

Bu ay başında Tacikistan’ın Rağun ilçesinde onlarca genç nedeni açıklanmadan tutuklanmıştı.

Bu tutuklama dalgası ülkede 'İslami Uyanış Partisi'nin yasaklanarak terör örgütü ilan edilmesi ve bu parti vekillerinden birçoğunun tutuklanmasının ardından başlamıştı.

Tacik yetkililerden konu ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

Kaynak: Dünya Bülteni

Etiketler :

HABERE YORUM KAT