1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TACİKİSTAN

  4. Tacikistan Rusça Soyisimleri Yasakladı!
Tacikistan Rusça Soyisimleri Yasakladı!

Tacikistan Rusça Soyisimleri Yasakladı!

Yeni düzenlemeye göre, bundan böyle soyadlarında "ov", "ova", "oviç" ve "ovna" gibi Rusça aidiyet ekleri kullanılmayacak.

30 Nisan 2016 Cumartesi 11:27A+A-

Tacikistan'da vatandaşların soyadlarında aidiyeti belirten Rusça ekleri kullanması yasaklandı. Ülkede soyadlarında ve baba adlarında "ov", "ova", "oviç" ve "ovna" gibi Rusça aidiyet eklerinin kullanmasını yasaklayan yasa yürürlüğe girdi. Yasa uyarınca vatandaşlar bundan böyle soyadlarında Rusça yerine Tacikçe aidiyet ekleri kullanacak.

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'ın mart ayı sonunda onayladığı "vatandaşların medeni durumunun tescili” yasasına göre, vatandaşlar artık soyadlarında "zad", "zade", "i", "iyan", "far" gibi aidiyet ekleri yer alabilecek.

Yasa, yeni doğan çocuklara, onur kırıcı isimlerin verilmesini de yasaklıyor. Tacik ebeveynler bundan sonra çocuklarına hayvan ve nesne adlarını çocuklarına isim olarak veremeyecek. Yasayla vatandaşların soyadlarında yanlış anlaşılmalara neden olabilecek "molla", "halife", "hoca", "şeyh", "emir", "sofi" gibi eklerin kullanmasına da engel getirildi.

Adalet Bakanlığı yetkilisi Celaleddin Rahimov, daha önce soyadı Karimov olan birinin, bundan sonra Tacikçe aidiyet ekinin kullanarak soyadını "Karimzad" veya "Karimzade" şeklinde yazacağını ifade etti.

Bazı vatandaşların soyadlarında Rusça ekleri kullanma konusundaki ısrarı üzerine bilgilendirme çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Rahimov, amaçlarının ülkede soyadlarını Tacikçeleştirmek olduğunu vurguladı.

Daha önce soyadı Rahmanov olan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, 2007 yılında soyadındaki "ov" ekini çıkarmıştı. Rahman'ın ardından diğer üst düzey Tacik yöneticiler de soyadlarındaki Rusça ekleri atmıştı.

Tacikistan parlamentosu ocak ayında "vatandaşların medeni durumu tescili" ve "aile" yasalarında değişiklikliği kabul ederek, onaylamak üzere Cumhurbaşkanı Rahman'a sunmuştu.

Eski SSCB’de rejimin asimlasiyon politikasının gereği olarak Rus olamayan milletlerin adlarına Ruslara özel olan “ov, ev ve iç” ekleri kullanılırdı.

RUSYA DUMASI'NDA TEPKİLER VAR

Rus Duması'nda Tacikistan’da yaşayan insanların soyadlarına Rusça ekler konulmasının yasaklanmasına cevap olarak bu ülke vatandaşlarına vize rejimi uygulanması istendi. Rusya Duma Komitesi BDT İşleri, Avrasya Entegrasyon ve vatandaşlarla İlişkiler komisyonu üyesi Ilya Drozdov Tacikistan’da insanların soy adlarına Rusça eklerin yasaklanmasına cevaben yaklaşık bir milyon vatandaşı Rusya’da göçmen işçi olan Tacikistan için vize rejimi uygulaması teklif etti.

Dumada Vladimir Jirinovski'nin Liberal Demokrat partisinin milletvekili olan Drozdov, Govorit Moskova radyosuna verdiği röportajda, Rus milletine mensup insanların haklarının eski Sovyet cumhuriyetlerinde ve özellikle Orta Asya cumhuriyetlerinde ihlal edildiğini öne sürdü.

Drozdov, Tacikistan’ın bütün alanlarda Rusya’ya bağımlı olduğunu ve bu devleti dize getirmek için Moskova’nın bir telefonu kafi olduğunu da iddia etti.

Kaynak: Yeni Akit ve Sabah

HABERE YORUM KAT

1 Yorum