1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TACİKİSTAN

  4. Tacik Yönetimi, Camileri Kapatmaya Başladı!
Tacik Yönetimi, Camileri Kapatmaya Başladı!

Tacik Yönetimi, Camileri Kapatmaya Başladı!

Rusya’da yayınlanan günlük Nezavisimaya Gazeta yazarı Viktoriya Panfilova, son dönemde yaşanan gelişmeler sonrasında Tacikistan yönetiminin endişeye kapıldığını ve Müslümanların darbe yapabileceğinden korkulduğunu iddia etti.

29 Aralık 2010 Çarşamba 10:05A+A-

 Yazar dışarıdan bakıldığında Tacikistan'ın küresel ekonomik krizden etkilenmediğinin gözüktüğünü, ülkenin çeşitli bölgelerinde inşaat ve altyapı çalışmalarının yürütüldüğünü belirtti. Ancak Viktoriya Panfilova'ya göre halkın dindarlaşması İslami inkılap endişesini artırıyor. Rusya Devlet Başkanlığı Stratejik Araştırma Enstitüsü'nün Başkanı Suhrop Şaripov, son on yıl içerisinde Tacikistan halkının hızlı bir şekilde dindarlaştığını belirtti.

Şaripov'a göre son yıllar içerisinde hicablı bayanların sayısında da büyük bir artış yaşandı. Ayrıca ülkenin çeşitli bölgelerinde yüzlerce cami ve medrese inşa edildi. Bu durum Tacik yönetimini harekete geçirdi. Yönetim halkın radikal akımların etkisi altında kaldığını iddia ederek camileri ve medreseleri kapatmaya başladı. Bunun yanı sıra okullara hicap yasağı getirildi ve yurtdışında ilahiyat eğitimi gören öğrenciler ülkeye geri getirilmeye başladı. Uzmanlar uyarıda bulunarak bu tür sert müdahalenin karşılıksız kalmayacağını ve dindar halkın gerekli tepkiyi vereceğini savundu. Tacikistan İslami Oluşum Partisi'nin Başkanı Muhiddin Kabiri, yönetimin fakirlik, yolsuzluk, rüşvet, suiistimaller, yasadışı seçimler gibi ülkenin gerçek sorunlarını görmezden geldiğini bunun yerine dindarları sorun ederek kendi geleceğini tehlikeye attığını öne sürdü. Uzmanlar ülkenin iç savaş sırasında 200 bin kayıp verdiğini hatırlatarak yeni bir savaşın yaşanabileceği uyarısında bulundu. Ayrıca olayların eski SSCB ülkeleri içerisinde paralel bir şekilde gelişmesine dikkat çekildi. İddiaya göre İslam düşmanlığı eskiden olduğu gibi şimdi de Moskova'dan yönetiliyor ve SSCB içerisinde yer almış Müslüman ülkelerin yöneticileri onların talimatlarını gerçekleştiriyor.

YENİ AKİT

HABERE YORUM KAT

1 Yorum