1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUUDİ ARABİSTAN

  4. Suudi Zindanlarında 359 Alim Var
Suudi Zindanlarında 359 Alim Var

Suudi Zindanlarında 359 Alim Var

Suudi Arabistan'da yöneticilere muhalif söz ve davranışları nedeniyle hapishanelerde tutulan ilim adamlarının isim listesi paylaşıldı.

15 Ağustos 2015 Cumartesi 00:37A+A-

Suud zindanlarında bulunan İslam alimi ve davetçilerin isim listesi, küresel cihada yakınlığı ile bilinen forum sitelerinde yayınlandı. 359 ilim adamının isminin bulunduğu listenin sadece bu kişilerle sınırlı olmadığı ve paylaşılan bu isimlerin dışında tespit edilemeyen ilim adamlarının ve islam davetçilerinin bulunduğu belirtildi.

Suudi rejimin zindanlara terk ettiği bu isimlerin, küresel cihadı destekleyen ve Suud politikalarına muhalif olan isimler olduğu biliniyor. Cihadi forumlarda yayınlanan isim listesinin başında dünyaca takip edilen ilim adamlarından Süleyman el Ulvan yer alıyor.

Genç yaşlarında dini akademik çevrelerde büyük üne kavuşan el Ulvan, ilerleyen yıllarda ise uluslararası alanda tanınan, özellikle hadis alanında dikkat çeken çalışmaları ile tanınıyor. Bilgisi ile ünlü İslam bilgini İbn-i Hacer el-Askalani'den (1372-1448) bu yana yaşamış en büyük hadisçi olarak görülen Ulvan, Suudi rejimine muhalif tavrı ve Küresel Cihat Hareketi'ne yakınlığı ile biliniyor.

Suudi rejim, Ulvan'a iki şeyi ilan etmesi karşılığında serbest bırakılacağı vaadinde bulunmuştu:

1) Suudi yöneticilerinin meşru Müslüman yöneticiler olduğunu ilan etmek,

2) Suudi yasalarının şeriata uygun olduğunu, kralın kendi koyduğu kanunlar olmadığını (Allah'ın hukukuna aykırı) ilan etmek.

Süleyman el Ulvan'ın ise bu teklifi  "Başımı kesseniz dahi ben bunları söylemem" şeklinde cevapladığı nakledilmişti.

Suud hapishanelerinde bulunan bir diğer isim ise Nasır el-Fahd. El Fahd'ın Kur'an hafızı olması ve dini alanda derin akademik bilgisinin yanı sıra Kütüb-ü Tis'a'nın (Dokuz hadis kitabı: Buhari ve Müslim'in Sahihleri, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai ve İbn Mace'nin Sünenlerinden oluşan Kütüb-i Sitte'ye ek olarak Ahmed bin Hanbel'in Müsnedi, Darimi'nin Süneni, Malik'in Muvatta'sı) tamamını ezberlediğinin bilindiği ve akademik manada 65 kitap kaleme aldığı ifade ediliyor. 

Ekim 2001'de ABD öncülüğünde Afganistan'a karşı başlatılan saldırı hakkında yazdığı,"Amerikalılara Müslümanlar Aleyhine Yardım Edenlerin Küfrü" isimli kitabında geniş çapta dini, tarihi ve güncel siyasi konuları işleyen Nasır el-Fahd, kitabında Suudi rejimini sert bir dille eleştirerek "başlatılan bu Haçlı Seferi'nde Müslümanların aleyhine kafirlerin safında savaşan herkes kafirdir" değerlendirmesi ile Suudi rejiminin baskısını üzerine çekmişti.

Kaynak: İncanews

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

1 Yorum