1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUUDİ ARABİSTAN

  4. Suudi Arabistan'a Yabancı İşçi Uyarısı
Suudi Arabistan'a Yabancı İşçi Uyarısı

Suudi Arabistan'a Yabancı İşçi Uyarısı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suudi Arabistan yönetiminin 2013 yılından bu yana belgesiz çalışan yüz binlerce yabancı işçiyi yakalayıp sınır dışı ettiğini ve bu sırada işçilerin haklarını ihlâl ettiğini açıkladı.

10 Mayıs 2015 Pazar 18:42A+A-

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suudi Arabistan’dan ‘toplu sınır dışı’ olarak nitelediği uygulamaya son vermesini istedi. Örgüt, pazar günü yayınladığı ‘Gözaltı, dayak ve sınır dışı: Suudi Arabistan’ın yabancı işçilerin sınır dışı edilmesi sırasında işlediği ihlâller’ başlıklı raporunda, Yemen ve Somali’ye geri gönderilmiş onlarca işçinin tanıklığına başvurulduğunu ifade etti.

Örgüt, açıklamasında "İşçiler sınır dışı edilmeden önce kötü şartlarda tutulduklarından ve dövüldüklerinden bahsetti. Birçoğu, yemek ve yaşadıkları bölgelere gidecek bilet parası bulamayacak şekilde parasız olarak ülkelerine geri gönderildi. Çünkü bazı durumlarda Suudi Arabistanlı görevliler işçilerin kişisel mallarına el koydu" ifadelerini kullandı.

‘Acilen durdurulmalıdır’

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suudi Arabistan yönetimine yönelik şu çağrıda bulundu:

"Suudi Arabistan toplu sınır dışı işlemlerini acilen durdurmalıdır. Binlerce işçinin yasadışı durumuna düşmesini önlemek için çalışma kurallarını değiştirmelidir. Daha da önemlisi kötü muameleyle karşılaştıklarında işçilere iş değiştirme hakkı vermelidir. Suudi Arabistan, yabancı işçilerin ülkeyi terk ederken iş sahibinden onay almalarını şart koşan kuralı iptal etmelidir."

Örgütün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Sarah Leah Whitson, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Suudi Arabistan’ın bir buçuk yıldır sınır dışı ettiği yüz binlerce yabancı işçiyi güvenliklerinin tehlikeye düşeceği bölgelere gönderdi. Suudi Arabistan durumları ne olursa olsun tüm yabancı işçilere saygılı davranmalı ve sınır dışı edilmelerine itiraz hakkını da içeren nezih bir çalışma yasası sunmalıdır" ifadelerini kullandı.

Yemenliler artık gönderilmiyor

Örgüt, raporunda Suudi Arabistan yönetiminin Mart ayının sonlarında Yemenli işçileri sınır dışı etme uygulamasını durdurduğunu da belirtti. Nisan ayının başında Suudi Arabistan, kaçak durumuna düşmüş Yemenli işçilerin uzatılabilir vize hakkına kavuştuğunu açıklamıştı. Yemen dışındaki ülkelerden gelen yabancı işçiler için ise değişen bir şey olmadı.

2013 yılının Mayıs ayında Suudi Arabistan gazeteleri, Çalışma Bakanlığı yetkililerine dayandırarak, Nisan ayından itibaren 124 bin işçinin ülkeyi terk ettiğini yazmıştı. Aynı yılın Nisan ayında çalışma yasası değiştirilmiş ve polis ile Çalışma Bakanlığı yetkililerine çalışma izni olmayan işçileri sınır dışı etme hakkı tanınmıştı.

Suudi Arabistan yönetimi 2014 yılında yaptığı açıklamada, 2013 yılında bir milyona yakın yabancı işçinin geri gönderilmesinin ardından, 254 bin Suudi vatandaşının istihdam edildiğini bildirmişti.

Riyad yönetimi, 2013 yılında vize süresi geçmiş bir milyona yakın yabancı işçiyi, kendilerine yasal statülerini düzeltmeleri için birden fazla mühlet verilmesinin ardından sınır dışı ettiğini açıklamıştı.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT