1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Suudi Arabistan: Rusya ile Görüş Ayrılıklarımız Devam Ediyor
Suudi Arabistan: Rusya ile Görüş Ayrılıklarımız Devam Ediyor

Suudi Arabistan: Rusya ile Görüş Ayrılıklarımız Devam Ediyor

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı el-Cubeyr, “Rusya ile Esed'in geleceği dâhil mevcut görüş ayrılıklarımız devam ediyor. Ancak Rusya ile ayrıştığımız tek konu bu değil.” dedi.

27 Mayıs 2016 Cuma 09:32A+A-

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil bin Ahmed el-Cubeyr, Suriye konusunda Rusya ile mevcut görüş ayrılıklarının devam ettiğini söyledi.

Rusya ile Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) 4. Stratejik Diyalog Toplantısı, Rusya'nın başkenti Moskova'da yapıldı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, toplantının ardından Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı el-Cubeyr ile ortak basın toplantısı düzenledi.

el-Cubeyr burada yaptığı konuşmasında, Rusya ile KİK ülkeleri arasındaki ticarî, ekonomik, yatırım ve diğer alanlarındaki işbirliğinin yanısıra bölgesel sorunları değerlendirdiklerini söyledi.

“Esed Rejimi Saldırılarına Devam Ediyor”

el-Cubeyr, Rusya ile Esed'in geleceği dâhil mevcut görüş ayrılıklarının devam ettiğini belirterek, “Ancak Rusya ile ayrıştığımız tek konu bu değil. Cenevre mutabakatında belirtildiği gibi geçiş mekanizmasının kurulmasını destekliyoruz ancak son seçimlerde 12 milyon kişinin ülkesini terk ettiği, 400 bin kişinin hayatını kaybettiği ve ülkenin tamamen harap olduğu şartlarda oy kullanıldı.” dedi.

Rejimle müzakerelerde muhalefetin temsili konusunda da Rusya ile aynı görüşte olmadıklarını ifade eden el-Cubeyr, “Bizim görüşümüz, muhalifleri sâdece Riyad görüşmelerinde oluşan heyetin temsil edebileceği yönünde. Bu görüşümüzü birçok ülke destekliyor ancak Rusya görüşmelerde muhalefet adına başka grupların yer alması gerektiğini düşünüyor.” diye konuştu.

el-Cubeyr, Esed rejiminin muhaliflere yönelik saldırılarının müzakerelere engel olduğuna işaret ederek, “Muhalefet, Esed rejiminin yükümlülüklerini yerine getirmediğini düşünüyor. Esed rejimi saldırılarına devam ediyor ve insanî yardım konusunda gerekli adımları atmıyor. Bu nedenle muhalifler görüşmeleri durdurdu.” ifadelerini kullandı.

Yapılması Gerekenler

Suriye'yi egemen, toprak bütünlüğü korunan ve tüm vatandaşlarının ortak hakka sahip olduğu bir ülke olarak görmek istediklerini aktaran el-Cubeyr, mevcut krizden çıkmak için atılması gereken üç adımı şöyle sıraladı:

“Yapılması gereken üç şey var. Bir, Esed rejimi saldırılarını durdurmalı ve insanî yardıma yol açmalı. İki, müzakereler tekrar başlatılmalı. Üç, Viyana süreci kapsamındaki diyalog güçlendirilmeli.”.

AA

HABERE YORUM KAT