1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUUDİ ARABİSTAN

  4. Suudi Arabistan: Krizin Kaynağı Tahran
Suudi Arabistan: Krizin Kaynağı Tahran

Suudi Arabistan: Krizin Kaynağı Tahran

Suudi Arabistan’ın BM Daimi Temsilcisi, İran’ın Suudi Arabistan dahil diğer ülkelerin içişlerine karışmaması durumunda diplomatik ilişkilerin başlayabileceğini vurguladı.

06 Ocak 2016 Çarşamba 09:13A+A-

Suudi Arabistan ile İran arasında patlak veren kriz, bölgenin mezhep temelli çatışmalara sürüklenebileceği endişelerine yol açarken, Suudi Arabistan'ın BM Daimi Temsilcisi Abdullah el-Muallimi, İran'ın Suudi Arabistan da dahil diğer ülkelerin içişlerine müdahale etmeyi bırakması durumunda diplomatik ilişkilerin yeniden başlayabileceğini de ifade etti. Abdullah el-Muallimi, İran'la yaşanan gerginlik nedeniyle Suriye müzakerelerini de boykot etmeyeceklerini söyledi. Muallimi, BM'de gazetecilere yaptığı açıklamada, İran ile diplomatik ilişkilerin kesilmesinin Suriye ve Yemen müzakerelerini etkilemeyeceğini kaydederek, “Bizim açımızdan bir etkisi olmayacak çünkü biz Suriye ve Yemen'de barış çabalarını güçlü biçimde desteklemeyi sürdüreceğiz” dedi.

BM'DEN ŞİDDETLİ KINAMA

BM Güvenlik Konseyi, Suudi diplomatik misyonlarına yönelik saldırıları kınayarak, İran'dan uluslararası hukuk altındaki yükümlülükleri uyarınca diplomatik misyonları ve diplomatları korumasını istedi. BMGK'da kabul edilen basın bildirisinde ise İran'da Suudi Arabistan misyonlarına yönelik saldırıların ciddi zararlara neden olduğu belirtilerek, bu saldırılar “en şiddetli biçimde” kınandı. Diplomatik misyonların dokunulmazlığı ve korunması temel prensibi ve ev sahibi ülkelerin Viyana Sözleşmesi altındaki sorumluluklarına işaret edilen bildiride, İran'dan, uluslararası hukuk altındaki yükümlülüklerine uyup, diplomatik temsilcilikler ve diplomatları koruması istendi.

iran-hindistan-(1).jpg

RUHANİ OLAYLARI SAVUNDU

BM Güvenlik Konseyi, Suudi diplomatik misyonlarına yönelik saldırıları kınarken, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Suudi Arabistan elçiliğinin ateşe verildiği baskının da dahil olduğu tepkileri savundu. Danimarka Dışişleri Bakanı Kristian Jensen'i kabul eden Ruhani, “İnsan ve İslam haklarına karşı yapılmış bu cinayet elbette ki kamuoyunun tepkisini çekecek” diye konuştu. İran'daki siyasi ve mezhep kaynaklı idamlara değinmeyen Ruhani, Suudi Arabistan'ın Şii din adamı Şeyh Nemr Bakır en-Nemr'in idam edilmesi kınayarak, “birisi eleştirdi diye kafası kesilmemeli” ifadesini kullandı.

Kuveyt'ten NOTA

Kuveyt, İran'ın Kuveyt Büyükelçisini çağırarak, Suudi Arabistan'ın İran'daki büyükelçilik saldırıları nedeniyle protesto notası verdi. Yapılan yazılı açıklamada “Suudi Arabistan'ın büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yapılan saldırıların yabancı diplomatların güvenliği konusunda İran'ın yerine getirmesi gereken yükümlülükleri yerine getirmediği ve uluslararası normların ve anlaşmaların açık bir ihlali olduğu” ifade edildi. Kuveyt Dışişleri Bakanlığı, saldırıların sonrasında Kuveyt'in Tahran Büyüklelçisi'ni de geri çağırmıştı.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT