1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUUDİ ARABİSTAN

  4. Suudi Arabistan: İran Teröre Desteğini Kesmeli
Suudi Arabistan:  İran Teröre Desteğini Kesmeli

Suudi Arabistan: İran Teröre Desteğini Kesmeli

İngiltere Dışişleri Bakanı ile biraraya gelen Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cübeyr, İran'ı bölgede “terör”e destek vermekle suçladı.

30 Mayıs 2016 Pazartesi 11:49A+A-

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, "İran, Irak'tan elini çekmeli, Irak başta olmak üzere bölge ülkelerin içişlerine müdahale etmemeli" dedi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere ülkeyi ziyaret eden İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ile bir araya gelen Cubeyr, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Dışişleri Bakanları toplantısı sonrası düzenlediği ortak basın toplantısında, İran'ı teröre destek vermekle suçladı.

İran'ın Irak'ta bulunmasını eleştiren Cubeyr, Irak hükümetinin çağrısıyla ülkede olduklarını açıklayan İranlı askerlere cevap olarak, "İran'ın her ne şekilde olursa olsun Irak'ta bulunması ve Şii milislerini göndererek bu ülkede mezhepçilik amaçlı eğitmesi kabul edilemez. İran Irak'tan elini çekmeli, Irak başta olmak üzere bölge ülkelerinin içişlerine müdahale etmemeli" ifadesini kullandı.

Cubeyr, İranlıların bu yıl hac ziyareti yapmalarına izin verilmeyeceği yönünde yapılan açıklamaya ilişkin ise "Suudi Arabistan kimseyi hac ibadetini yerine getirmekten alıkoymamaktadır" diye konuştu.

Tahran'ın hac ziyaretleri sırasında "gösterilerin düzenlenmesi ve kaos ortamının oluşturulmasını istediğine" dikkati çeken Cubeyr, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarının bu yıl hac ziyaretinin engellenmesinden İran sorumludur. Suudi Arabistan, İranlılar da dahil her Müslümanın hac ibadeti için ülkeye gelmesini ister. İran heyeti, taleplerinin çoğunun karşılanmasına rağmen anlaşmayı imzalamadı."

İran İrşad ve Kültür Bakanlığı, "Suudi Arabistan'ın uzlaşmacı açıklamalarına rağmen iş birliğine yanaşmama tutumunu sürdürmesi" nedeniyle İranlıların bu yıl hac ziyareti yapmalarına izin verilmeyeceğini duyurmuştu.

İran, Suudi Arabistan ile yürütülen görüşmeler çerçevesinde, hacı adaylarının güvenliğinin ve vize konusunda kolaylık sağlanması şartlarını öne sürüyordu.

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığından cuma günü yapılan yazılı açıklamada, hacı adaylarının ibadetlerini eda etmesi için İran Hac ve Ziyaret Kurumu heyetinin taleplerinin karşılandığını buna rağmen İranlı heyetin anlaşmayı imzalamayı reddederek, ülkelerine döndüğünü bildirmişti.

Açıklamada, İran halkının hac ibadetini yerine getirememesinden dolayı İran Hac ve Ziyaret Kurumunun Allah'a ve halka karşı sorumlu olduğu vurgulanmıştı.

HABERE YORUM KAT