1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. 'Suudi Arabistan İran İçin Önemli'
'Suudi Arabistan İran İçin Önemli'

'Suudi Arabistan İran İçin Önemli'

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Suudi Arabistan'ın ülkesi için önemli olduğunu belirterek iki ülkenin menfaatlerin yanı sıra 'terör' gibi ortak tehditlere de sahip olduğunu söyledi.

31 Ağustos 2014 Pazar 20:55A+A-

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Tahran’ı ziyaret eden Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja ile yaptığı ortak basın toplantısında, ülkesinin Suudi Arabistan ile ilişkilerine değindi. 

Zarif, Tahran ile Riyad arasında yeniden gelişmeye başlayan ilişkiler hakkında “Biz her zaman komşularımız ve bölge ülkeleri ile iyi ilişkilerimizi geliştirmeyi arzuluyoruz. İslam dünyasının önemli ülkelerinden biri olarak gördüğümüz Suudi Arabistan, İran için de önem arz etmektedir” diye konuştu. 

Yardımcısı Emir Hüseyin Abdullahiyan’ın geçtiğimiz hafta Riyad’a yaptığı ziyarete değinen Zarif, “Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud Faysal ile yapılan görüşmelerde geleceğe yönelik olumlu konuşmalar geçti. Umarım bu diyaloglar iki ülke arasında görüş birliği ve işbirliği için uygun atmosferi oluşturur. Çünkü bu iki ülke birçok ortak menfaate sahip olduğu gibi radikalizm, şiddet ve terör gibi birçok ortak tehlikeyle de karşı karşıya bulunmaktadır” ifadesini kullandı. 

New York’ta eylül ayında yapılacak BM Genel Kurulu toplantılarında Suudi Arabistanlı mevkidaşı Faysal ile görüşebileceklerini belirten Zarif, Suudi Arabistan’a resmi ziyarette bulunmaya da hazır olduğunu, mevkidaşı Faysal’ın da Tahran’a gelmesinden büyük memnuniyet duyacağını söyledi.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abdullahiyan'ın geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği Riyad ziyareti, Hasan Ruhani hükümeti döneminde İran'dan Suudi Arabistan'a yapılan ilk resmi ziyaret özelliğini taşıyor.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud Faysal, Mayıs ayında İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’i Riyad’a davet etmiş ve Suudi Arabistan’ın İran ile müzakereye hazır olduğunu bildirmişti.

Ancak davet tarihi Zarif’in nükleer müzakerelere katıldığı döneme denk geldiği için görüşme gerçekleşmemişti.

Abdullahiyan Suudi Arabistan'dan gelen davet üzerine yaptığı açıklamasında, “Riyad ile bölgesel konuların çözümü yanlış anlaşılmaların önüne geçilmesi ve karşılıklı ilişkilerin kurulmasına yönelik görüşmeler yapmaktan memnun oluruz” ifadelerini kullanmıştı.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum