1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BOSNA-HERSEK

  4. Susica Toplama Kampı Kurbanları Unutulmadı
Susica Toplama Kampı Kurbanları Unutulmadı

Susica Toplama Kampı Kurbanları Unutulmadı

Bosna Savaşı sırasında Sırplar tarafından kurulan Susica toplama kampında öldürülen bin 600 sivil Boşnak, törenle anıldı.

23 Eylül 2018 Pazar 13:10A+A-

Bosna Savaşı sırasında (1992-1995) Bosna Hersek’in doğusunda bulunan Vlasenica’da Sırplar tarafından kurulan Susica toplama kampında öldürülen bin 600 sivil Boşnak, törenle anıldı.

AA’da yer alan habere göre 1992’de işkence, katliam ve tecavüzlere şahitlik eden Susica toplama kampında gerçekleşen anma töreninde, katledilenler için saygı duruşunda bulunularak, dualar okundu.

Kampta tutulanlardan Ibro Alibasic, burada yaptığı konuşmada, kampta beton üzerinde günde bir dilim ekmek ve biraz su ile yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarını, kampta tutulduğu dönemde Sırp askerlerin kendilerini sebepsiz yere döverek, işkenceler uyguladığını anlattı.

Sırp Cumhuriyeti Halk Meclisi’ndeki Boşnak Klübü Başkanı Mujo Hadziomerovic de, Susica toplama kampını, dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Boşnak diasporasını bir araya getirecek bir gençlik merkezine dönüştürmek istediklerini, söz konusu proje ile insanların savaşta Vlasenica’da neler olduğunu daha iyi öğrenip anlayabileceğini kaydetti.

susica_toplama_kampi_anmasi_2.jpg

Savaşın başlarında 1992’de 6 ay açık kalan Susica toplama kampında 8 bin kişi tutulmuş, bunlardan bin 600’ü öldürülmüştü.

Bu arada, Hollanda’nın Lahey kentindeki eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (ICTY) yargılanan Susica kampının komutanı Dragan Nikolic, Susica toplama kampında tutulanlara tecavüz, işkence ve katliamdan 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

2013’te şartlı tahliye ile serbest bırakılan Nikolic, haziran ayında ölmüştü.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum