1. HABERLER

  2. HABER

  3. Süryaniler, Mimar Sinan Üniversitesi'ni İstiyor
Süryaniler, Mimar Sinan Üniversitesi'ni İstiyor

Süryaniler, Mimar Sinan Üniversitesi'ni İstiyor

Beyoğlu Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı, Şişli Bomonti'de kendilerine bağış yapılan ve daha sonra el konulan arazileri için açtığı iade davasını kazandı. Arazinin üzerinde, şu anda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin kampüsü bulunuyor.

29 Ocak 2015 Perşembe 13:53A+A-

Şişli Bomonti’de Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin üzerinde yer aldığı arazi, 1956 yılında, Beyoğlu Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı’na bağışlanmış. Vakıf, aynı yıl, İstanbul 13. Sulh Hukuk Mahkemesi kararıyla mirasçı olduğunu da belgelemişti.

Hazine ise, 1970 yılında vasiyetnamenin iptali için İstanbul 12. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, “Cemaat vakıflarının 1936 Beyannamesi’nde yer almayan taşınmazlar dışında başkaca bir taşınmaz iktisap edemeyecekleri, 1936 yılından sonra bu vakıflara taşınmaz bağışlanamayacağı, devredilemeyeceği ve vasiyet edilemeyeceği” gerekçesiyle, mülkün vakfa verilmesi kararını iptal etti. Arazi, daha sonra yine mahkeme kararıyla TEKEL üzerine tescillenerek, 2000 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne devredildi. 

Vakıflar Kanunu’nda, azınlık vakıflarına ait mülklerin iadesini öngören değişikliğin yapılmasının ardından vakıf, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu. Vakıflar Genel Müdürlüğü (VGM), iade talebini reddetti. Ret kararının ardından vakıf, bu kez de konuyu yargıya taşıyarak, İstanbul 7. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme, yaptığı incelemeler sonucunda, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün arazinin iade edilmesi talebini reddeden kararını, “hukuka aykırı” bularak iptal etti. 

Radikal

HABERE YORUM KAT