1. YAZARLAR

  2. Tarık El-Humeyid

  3. Suriye'yle yakınlaşma 14 Mart Grubu'nu sarstı
Tarık El-Humeyid

Tarık El-Humeyid

Yazarın Tüm Yazıları >

Suriye'yle yakınlaşma 14 Mart Grubu'nu sarstı

21 Ağustos 2009 Cuma 15:07A+A-

Lübnan'da Dürzi lider Canbolat'ın seçimi kazanmasına rağmen 14 Mart Grubu'ndan ayrılmasının tek nedeni, Suriye-Lübnan yakınlığına karşı çıkması

Lübnanlı Dürzi lider Velid Canbolat 14 Mart Grubu’yla koalisyonunu sona erdirdiğini ilan etti. Canbolat’ın niçin müttefiklerine sırt çevirdiği değil, bunu yapmakta niçin geciktiği merak ediliyor. Zira bütün göstergeler Canbolat’ın bir süredir, özellikle de Hizbullah’la iktidarı barıştıran Doha toplantısından bu yana müttefiklerini bırakacağı hissini veriyordu. İnsanlar Canbolat’ın bu görüşmelerdeki yumuşak taraf olduğundan emindi; müttefikleri de onun tutumlarından dolayı rahatsızdı. Ancak bu kaçınılmaz darbeye hazır değillerdi.

Canbolat’ın Der Spigel dergisinin Hizbullah’ı Hariri suikastının arkasında olmakla suçlamasına yönelik tavrını yorumlamak üzere ‘Canbolat Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ı kurtarır mı?’ başlıklı makaleyi yazdığımda, kendisi beni arayıp “Nasrallah’ı değil, Lübnan’ı büyük mezhepçi fitneden kurtarmak istiyorum” demişti. Önceki gün onu aradım ve “14 Mart Grubu’yla koalisyonunuz zorunluluktan mı kaynaklanıyordu?” diye sordum. Sürpriz bir yanıt geldi: “Refik Hariri ve diğer suikastlar Suriyelilerin Lübnan’dan çıkışlarını hızlandırdı. Ardından ‘Sedir Devrimi’ geldi. ABD ve özellikle de George W. Bush müdahale etti. Ardından Suudi, Fransız ve Arap müdahalesi geldi. Bu müdahaleler bize Suriye’yle diplomatik ilişkileri kazandırdı.” Dolayısıyla Canbolat’a göre bu süreçte özgürlük ve egemenlik gerçekleşmişti.

Peki bu açıklama ikna edici mi? Tabii ki değil. Canbolat, “Dürziler arasında Filistin’in bir değeri olmadığını ifade eden farklı bir dil var. Ben sosyalist partidenim ve Arapçılık akımını destekliyorum. Büyük Arap vatanında Dürzilere yer var. Dürzi Arapçılığını ve Filistin sorununu korumak için sola yöneldim.” Bunun üzerine kendisine, “Cehaletimi maruz görün ama sadece Filistin sorunu için mi koalisyonunu değiştirdiniz?” diye sormuştum...

Canbolat’ın sözleri doğal olarak ikna edici değil. Zira onu tavrını değiştirmeye iten şey, Saad Hariri’nin hükümeti kurmasının ardından Suriye’yi ziyaret edebileceğine dair söylentileridi. Canbolat gerek kendi Dürzi mezhebi içinde, gerekse de Suriye’ye karşı elindeki siyasi kozun değerini düşürecek şekilde başbakanla birlikte Şam’a gitmek istemiyor. Bütün hikâye bu. (Londra’da Arapça yayımlanan Şark ül Evsat gazetesi, 5 Ağustos 2009)

RADİKAL

YAZIYA YORUM KAT